Меркел и Обама заплашиха Русия с нови санкции

30682
Меркел и Обама заплашиха Русия с нови санкции
Снимка: Gettyimages

Американският президент Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел заплашиха Русия с нови санкции, които ще засегнат по-директно някои сектори на икономиката, в случай на влошаване на положението в Украйна.

Американският президент предупреди Москва с нови санкции, насочени към конкретни сектори, ако изборите в Украйна на 25 май бъдат осуетени. Той каза това на съвместна пресконференция в Белия дом с Меркел. "Ако станем свидетели на безредици или дестабилизиране до ниво, което би могло да попречи на провеждането на изборите на 25 май, няма да имаме друг избор освен да приемем нови строги санкции", заяви Обама.

Меркел предупреди от своя страна, че Европа е готова да започне "фаза 3" на икономическите санкции срещу Русия, на които обаче се противопоставят редица компании. "Готови сме и сме подготвили този етап", заяви Меркел. Фраза 2 на санкциите засягаше отделни лица, докато фаза 3 е насочена повече към сектори на икономиката.

В понеделник ЕС добави 15 имена на руски и проруски украински представители в списъка със санкционирани лица. Но някои столици искат да стигнат по-далеч, "за да увеличат натиска върху Москва", съобщи в сряда дипломат. САЩ също приеха в понеделник по-широки санкции, насочени главно срещу компании и приближени до Владимир Путин като Игор Сечин, съветника му в областта на енергетиката и генералния директор на технологичната компания Ростек Сергей Чемезов.

Обама и Меркел потвърдиха, че предпочитат дипломатическо решение на кризата в Украйна, която днес беше обхваната от кърваво насилие.

Американският президент призова от своя страна Русия да допринесе за освобождаването на инспекторите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), задържани в Славянск, Източна Украйна, от проруски сепаратисти. "Русия трябва да работи, за да гарантира незабавното им освобождаване", заяви Обама. Седем военни експерти, четирима германци, един поляк, един датчанин и един чех, в момента са задържани в Славянск от проруските сили, след като бяха заловени в Донецка област, докато бяха на инспекционна визита по покана на Украйна в рамките на споразуменията на ОССЕ относно мерките за доверие и сигурност.

Медведев призова властите в Киев са спрат да избиват гражданите си

Руският премиер Дмитрий Медведев призова властите в Киев да прекратят избиването на собствените си граждани, като заяви, че използван...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com