Меркел се обяви против намаляване на бежанския поток

3571
Меркел се обяви против намаляване на бежанския поток
Снимка: Gettyimages.com

Германският канцлер Ангела Меркел се обяви срещу дискусията за необходимостта от затварянето на границата между Македония и Гърция, за да бъде намален бежанският поток.

В интервю за вестник „Щутгартер цайтунг“ тя заяви: „Външната граница на Шенген минава между Гърция и Турция. Просто да се вдигнат защитни заграждения в Македония, която изобщо не е член на ЕС, без да се погрижим в какво бедствено положение се оказа Гърция, това не само не е европейско поведение, но това не би решило нашите проблеми.“

В същото време Меркел смята, че Атина недостатъчно охранява външната граница на ЕС. „Искаме да помогнем на Гърция да подобри това (охраната). Сега Европа трябва да реши каква роля тя иска да играе в света: да бъде континент, който се самоизолира, или континент, който остава верен на своите ценности и интереси. Това как ще действаме сега, ще предопредели също как ще изглеждат нашите отношения с Близкия изток“, посочи германският канцлер, предаде БГНЕС.

Меркел се обяви и за съхранението на Шенгенското пространство в Евросъюза: „Искам да запазя системата на Шенген, която носи плюсове на Германия като на никоя друга европейска държава. Мнозина недооценяват колко е важен Шенген за всички нас, колко силно зависи нашето благосъстояние от свободното движение на хора и стоки. Категорично трябва да се насочат всички усилия за защита на външните граници на ЕС“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа