Меркел търси приемник на Жан-Клод Юнкер

1928
Меркел търси приемник на Жан-Клод Юнкер
Снимка: Getty Images/Guliver

Както съобщават местни медии, германският канцлер Ангела Меркел ще определи тази седмица този член на нейния Християндемократиески съюз , които иска да бъде бъдещ председател на Европейската комисия.. Тази длъжност ще бъде свободна едва през следващата година, когато ще приключи петгодишният мандат на Жан-Клод Юнкер. Берлин обаче вече изчислява шансовете за поемане на контрол върху едно от ключовите постове в ЕС, коментира руското издание „Коммерсант“.

След лятната ваканция в Германия дебатът за номинацията на кандидата за председател на Европейската комисия бе възобновен. „Борбата за поста навлиза в решителна фаза“, - пише вестник Die Welt.

Меркел за събитията в Кемниц: Омразата няма място по улиците на Германия

Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел осъди крайнодесните протести в източногерманския град Кемниц, предава "Фокус". „Това, което видях...

От 2014 г. председател на Европейската комисия - главният изпълнителен орган на ЕС - е Жан-Клод Юнкер. Традиционно, тази позиция се държи от бивши министри или държавни глави - Юнкер почти 20 години беше министър-председателят на Люксембург. В действителност Европейската комисия е аналог на националните правителства, както и неговия председател, съответно, може да се сравни с „министър-председател на ЕС“.

Юнкер ще напусне поста си едва през есента след предстоящите пролетни избори в Европейския парламент. След това Европейският съвет (включва лидерите на страните-членки) ще номинира председателя на Европейската комисия, като се внимава коя политическа фракция в Европейския парламент получи мнозинството от местата. Според прогнозите европейската десноцентристка Европейската народна партия - има всички шансове да запази поста председател. Ето защо Ангела Меркел (като лидер на консервативната ХДС) бърза да „избута“ своя кандидат като единствен представител на център-дясно. Ако се потвърдят предизборните прогнози, на социалдемократите ще останат съответно председателството на Европейския съвет или на Европейския парламент.

Като възможни кандидати да заменят Жан-Клод Юнкер, германските медии определят председателя на Европейската народна партия в Европейския парламент, член на ХДС Манфред Вебер, министърът на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер и министърът на отбраната Урсула Фон дер Лайен. Освен това, както е отбелязано от Die Welt, като възможни бъдещи председатели на ЕК се открояват френският главен преговарящ по Брекзит Мишел Барние и бившите министър-председатели на Финландия и Ирландия Александър Стуб и Една Кени.

„Сред кандидатите от Германия, Манфред Вебер има най-големи шансове. Като дългогодишен член на Европейския парламент, той има богат опит в европейските структури, които могат да определят избора на канцлера“, смята преподавателят в МГИМО Артьом Соколов. „Председателят на бъдещата Комисията ще трябва да се съсредоточи върху европейската реформа, защото Германия отдавна иска да се прекара реформа на Европейския съюз“, допълни експертът, интервюиран от „Комерсант“.

Меркел отива в Азербайджан да търси повече газ

Увеличаването на доставките на каспийски газ за Европейския съюз ще бъде основна тема по време на визитата на канцлера на Германия Анге...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руската заплаха за Харков: Новини. Русия мести военни самолети заради оръжието от САЩ

Украинска атака с дронове: Пламна рафинерия на "Роснефт" в Рязан (ВИДЕО)

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа