Можеше ли Русия да обезопаси арменското небе от турските дронове?

9215
Можеше ли Русия да обезопаси арменското небе от турските дронове?
Снимка: Getty

Шестседмичната война в Нагорни Карабах нагледно демонстрира, че безпилотната ударна авиация е достатъчно сериозен аргумент, който може да размести равновесието на везните. Азербайджан разполагаше с турски и арменски БПЛА (дронове), а Армения нямаше. Но това не означава, че Ереван беше лишен от шансове, пише Сергей Маржецкий в руското издание topcor.ru.

Само с помощта на безпилотни самолети е унищожена военна техника за 1 млрд. долара, се похвали азербайджанският президент Илхам Алиев. Това изявление е подкрепено с ефектни видеозаписи, на които БПЛА и баражиращи боеприпаси смело унищожават арменската бойна техника, включително и един руски ЗРК С-300.

Руски медии съобщават за сблъсъци между руски и арменски военни в Нагорни Карабах

Изданието infotime.co се позовава на руски медии за конфликти между руски миротворци и арменски военни в Агдаманския район на Нагорни К...

Първо, рускоезични израелски експерти сериозно твърдят, че руската армия просто нямала с какво да отговори на ударните БПЛА. Това обаче не е така. Ударният дрон не може с нищо да се защити от ракетите "въздух-въздух" на новите изтребители Су-30. Друг е въпросът, че това не е изгодно.

Второ, дори правилно позиционираните зенитни установки ЗУ-23-2 биха могли да проредят турските и израелските БПЛА в небето на Нагорни Карабах. Зрелищният разстрел на С-300 беше обусловен от липса на близко прикритие. Русия има достатъчен опит от Сирия.

Покрай всеизвестните ЗРПК "Панцир-С1, ЗСУ „Шилка” и ЗРПК „Тунгуска”, специално за унищожаване на БПЛА, крилати ракети и дори на ракети от клас „въздух-земя” е създаден самоходният зенитен артилерийски комплекс 2С38 ЗАК-57 „Деривация-ПВО” на базата на БМП-3. Неговото 57-мм автоматично оръдие бие със своите „умни” (програмируеми) боеприпаси на височини до 4500 м със скорост 2 снаряда в секунда. Действа абсолютно автономно, не се нужда от никакво прикритие. При това комплексът е сравнително евтин.

Трето, перспективата е на радиоелектронната борба. Всеизвестна е станцията „Красуха-4”, която беше задействана при поредното приближаване на един „Байрактар” към руската база „Гюмри” в Армения и той рухна с изгоряла електроника от мощния електронен импулс.

Анализ: Как Армения загуби Русия?

Руското издание „Свободная пресса” публикува обстоен анализ за конфликта в Нагорни Карабах на американския блогер-политолог...

Русия обаче разполага и с по-евтини съоръжения. Например комплексът „Ртуть-БМ” в автоматичен режим заглушава честотите на противниковите радиосигнали.

Станцията може също така да открие в полет изстрелян снаряд и да изпрати срещу него достатъчно мощен сигнал, който да задейства взривателя. Прикрива площ от 500 хиляди кв. м.

Русия можеше да помогне на Армения и срещу дроновете „Байрактар”, но ръководството на страната не пожела това да се случи.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com