Над 150 души са задържани във връзка с безредиците в Нидерландия

1207
Над 150 души са задържани във връзка с безредиците в Нидерландия
Снимка: Getty Images/Guliver

Органите на реда в Нидерландия са задържали над 150 души по време на безредиците, предизвикани от въвеждането на полицейски час в страната като част от борбата срещу разпространението на новия коронавирус. Това обяви началникът на полицията Вилем Вуленерс в интервю за местната телевизия NOS.

„Задържани са поне 150 души. Засега в повечето градове на страната царува спокойствие. По-рано беше съобщено за около 70 задържани“.

Нидерландия въведе комендантски час

Холандските депутати одобриха днес предложението на премиера Марк Рюте за комендантски час, като правителството заяви, че той ще започн...

Според NОС проблеми в понеделник вечерта са наблюдавани в Амстердам, Гелен, Цволе, Тилбург и Харлем, предаде агенция Фокус.

Безредиците в различни градове продължават вече трета поредна вечер. Агресивни младежи са основните им участници. Почти навсякъде протестните действия следват един и същ сценарий: в началото на полицейския час на улицата излизат тълпи от хора, които отказват да изпълнят изискванията на полицията и целенасочено тръгват към конфронтация. Демонстрантите често разбиват витрини, преобръщат коли и хвърлят камъни по служителите на реда. За да ги разпръснат, служителите на реда използват палки, кучета, водни оръдия и сълзотворен газ.

Основното недоволство сред младите хора е причинено от правителствени мерки за борба с коронавируса. От средата на декември 2020 г. в страната е въведена почти пълна карантина, в рамките на която са затворени всички магазини, които не продават храни и стоки от първа необходимост, както и спортни зали, културни и развлекателни институции. На 23 януари влезе в сила полицейски час, който действа от 21:00 до 04:30 часа местно време. 

През последните седмици броят на новозаразените и починали от COVID-19 в страната намаля, но властите счетоха за необходимо да въведат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на по-инфекциозните щамове на коронавируса, вече идентифицирани в повече от 60 държави, включително Нидерландия. Към днешна дата над 952 000 души са заразени с коронавирус в страната, според Националния институт по здравеопазване и околна среда. Над 13,5 хиляди са починалите.

Нидерландия удължава локдауна

Нидерландия стана поредната държава в Европа, която удължи локдауна, предаде БНР. На пресконференция преди час премиерът Марк Рюте опр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа