Най-голямата бежанска криза предстои и тя ще е заради климата

5196
Най-голямата бежанска криза предстои и тя ще е заради климата
Снимка: Gettyimages.com

Само от началото на 2017 година през Средиземно море са преминали повече от 150 хил. души в търсене на по-добър живот. Военните конфликти и лошите условия на живот са сред водещите причини за бежанската вълна, но съвсем скоро ще изникне още една  - климатът.

Фондация за екологична справедливост алармира, че десетки милиони души ще бъдат принудени да напуснат домовете си заради климатичните промени, които ще настъпят през следващото десетилетие. Това от своя страна ще създаде най-голямата бежанска криза в света, показва актуално изследване на неправителствената организация, цитирано от британския в. Guardian.

Обама предупреди: Ние сме последните, които могат да спрат климатичните промени

Бившият американски президент Барак Обама произнесе пламенна реч, с която отправи зов към света да прегърне чистата енергия и да предот...

Високопоставени военни и цивилни експерти, взели участие в него, посочват, че броят на „климатичните бежанци“ ще надскочи значително този на бягащите от конфликта в Сирия, а това от своя страна ще се окаже значително предизвикателство за Европа.

„Ако Европа си мисли, че има мигрантски проблем днес…, изчакайте 20 години“, посочва пенсионираният американски бригаден генерал Стивън Чейни. „Вижте какво става, когато климатичните промени карат хората да напуснат Африка и особено Сахел (субсахарски район в Африка). И сега говорим не за един или два милиона, а за 10 или 20 млн. Те няма да тръгнат към Южна Африка, те ще прекосят Средиземно море“, смята той.

Изследването на фондацията призовава също правителствата да договорят нова правна рамка за защита на „климатичните бежанци“ и иска от световните лидери да положат повече усилия за прилагането на Парижкото споразумение. Докладът идва в навечерието на световната климатична среща на ООН в Бон, Германия между 6 и 17 ноември. Тя е първа, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще изведе САЩ от Парижкото споразумение.

„Това, за което става въпрос тук, е външна заплаха за нашата цивилизация в дългосрочен план. В краткосрочен план това носи в себе си всевъзможни рискове и изисква човешка реакция в мащаби, неосъществявани досега“, посочва за фондацията бившият главен научен съветник на британското правителство сър Дейвид Кинг.

До 100 години България ще е с климат като на Африка

В близките 50-100 години климатът в България ще се доближи до африканския, което ще се отрази на селското стопанство. Това каза проф....

Според доклада климатичните промени са един от факторите, повлияли на сирийската война, като последователните суши са принудили 1,5 млн. души да мигрират към градовете в страната за периода от 2006 г. до 2011 г. Това е довело до необходимостта от осигуряването на храна, вода и работни места за тези хора.

„Промените в климата са непредсказуемата съставка, която се добавя към вече съществуващото социално, икономическо и политическо напрежение, има потенциала да разпалва насилие и конфликти с катастрофални последствия“, посочва изпълнителният директор на фондацията Стив Трент.

Макар докладът да хвърля светлина основно на отражението на климатичните промени върху Близкия изток и Африка, в него се казва също, че настъпващите изменения – като разрушителните урагани, които засегнаха части от САЩ тази година, доказват, че богатите нации също не са имунизирани от климатичните промени.

Според Трент не е късно да се вземат мерки срещу тази „екзистенциална заплаха за нашия свят“.

Екстремните климатични явления ще водят до смъртта на 150 хил. души в Европа, показа проучване

Към 2100 г. екстремните климатични явления вероятно ще водят до смъртта на 150 хил. души годишно – при това числото е само за Евр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа