Независимая газета: Светът може да е по-добро място след пандемията

3815
Независимая газета: Светът може да е по-добро място след пандемията
Снимка: iStock

Светът може да стане по-добър след пандемията, пише руският вестник “Независимая газета“ в материал, представен без редакторска намеса във "Фокус". Ето какво гласи той:

"Светът няма да е същият след пандемията. Това е една от най-често използваните или публикувани фрази в наши дни. Няма да поставяме под съмнение съществуването на самия свят и бъдещата (бърза, надяваме се) победа на човечеството над вируса, въпреки че подобен сценарий не е отбелязан безусловно. Времената станаха нервни.

БСК иска по една МРЗ плюс осигуровките за наетите в реалния сектор

За целева държавна субсидия за всяко наето лице в реалния сектор, в размер на една минимална работна заплата плюс дължимите осигурителн...

Невидимият COVID-19 с всичките му мутации, възникнали веднага, постави под въпрос доста видимите „постижения в глобализацията и интеграцията“, възстанови границите между страните, освежи не толкова забравените идеи за национална идентификация, заличи националния егоизъм и в същото време демонстрира уязвимостта на световните икономики, недостатъчните за незабавен отговор на подобни предизвикателства нива на науката и здравеопазването. Нито междудържавните съюзи, нито отделните държави бяха готови за пандемия.

Повече от три месеца вирусът атакува човечеството. Кой се интересува от Китай, Корея или Иран? Нищо не се промени, освен дежурните думи за тревога и съжаление, както и неуместни цинични подозрения. Къде отиде хвалената европейска солидарност, когато започнаха да не смогват да погребват мъртвите в Северна Италия?

Огромният бюрократичен апарат на междудържавните организации, изглежда, дори не направи никакви подходящи изявления, засилвайки подозренията, че освен провеждането на помпозни конференции и измислянето на банални препоръки или странни регламенти, те не са от полза.

Нека оставим ООН, чиято инертност расте от дълго време. Но Европейският съюз беше наблизо. Може би не си струваше да очакваме нещо друго, след като могъщата Великобритания напусне ЕС и се смята за свободна от задължения, включително морални, а други лидери - Германия и Франция - се обърнаха към себе си, изоставяйки останалата част от ЕС и започнаха да решават проблемите си в рамките на своите граници. Или обратното - европейците започнаха да се спасяват поединично, защото не очакваха нищо разбираемо от междудържавното ръководство, от ЕС?

Индия въвежда пълна карантина заради коронавируса

Индия трябва да въведе всеобща карантина, за да забави разпространението на коронавируса, обяви премиерът на страната Нарендра Моди. О...

Разбира се, не трябва да се очаква, че Италия, която вече е изразила разочарование от партньорите си или е наранена от тяхното безразличие, Хърватия, в която земетресението едва бе отбелязано, ще напусне ЕС. Те няма да се откажат от НАТО, за разлика от филмите за бедствия, които не предвиждаха нищо подобно на настоящата истинска „почти катастрофа“. Но вероятно оттук нататък те ще защитават националните интереси много по-фундаментално, вместо да приемат сляпо различни насоки за действие от наднационални институции. И може да говорят за необходимостта от реформиране на тези институции с цел ефективност.

На този фон ще бъде малко странно, ако неудържимо стремящите се към тези западни съюзи страни, по-специално някои постсъветски, запазят своето благоговение след безразличието или безсилието, проявени в пандемия, или и двете едновременно. Но в същото време те няма да изтрезнеят и да се отърват от желанието за зависимост - локомотивът на този стремеж към западните съюзи.

Но въпросът не е, че Русия е алтернатива на тях, която се притече на помощ на Италия, което само по себе си със сигурност е достойно за уважение. Нещо повече, в благороден изблик тя не беше сама, а в компания с Китай, Куба и САЩ. За пропагандата по въпросите на посоките на развитие на държавите времето, когато цивилизацията минава сериозен, както се оказа, изпит не е подходящо. След като оцелеем, трябва да положим още един изпит- за да сме сигурни, че светът, чиято слабост и уязвимост е разкрита по време на пандемията, няма да стане по-лош от преди. Появиха се и предпоставките за това.

 

Трима лекари са сред новите заразени с коронавирус в Пещера

Новите регистрирани четири случая на коронавирус в Пещера са трима медици от вътрешното отделение в местната болница и един пациент, ко...

Всичко за коронавируса следете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа