Никъде в ЕС няма равенство между жените и мъжете

4220
Никъде в ЕС няма равенство между жените и мъжете
Снимка: iStock/Guliver

Досега нито една държава — членка на ЕС, не е постигнала равенство между жените и мъжете. Напредъкът е бавен, а между половете продължават да съществуват разлики в заетостта, заплащането, грижите и пенсиите. За да се премахнат тези различия и да се даде възможност на Европа да разгърне пълния си потенциал в бизнеса, политиката и обществото, стратегията очертава набор от ключови действия, включващи: премахване на насилието и стереотипите, основани на пола; осигуряване на равно участие и равни възможности на пазара на труда, включително равно заплащане; и постигане на баланс между половете при вземането на решения и в политиката. Това се казва в съобщение до медиите от Европейската комисия във връзка с представянето на Стратегия за равенство между половете.

В ЕС 33 % от жените са били подложени на физическо и/или сексуално насилие, а 55 % са били жертва на сексуален тормоз. Жените в Европа трябва да бъдат освободени от насилието и вредните стереотипи. За да се постигне това, със Стратегията се отправя призив за предприемане на правни мерки за криминализиране на насилието срещу жени. Комисията възнамерява по-специално да разшири областите на наказателното право, в които е възможно хармонизиране в цяла Европа, така че да се включат специфични форми на насилие срещу жени, включително сексуалният тормоз, малтретирането и гениталното осакатяване на жени. Наред с това Комисията ще внесе предложение за законодателен акт за цифровите услуги, за да изясни какви мерки се очакват от платформите, за да се противодейства на незаконните дейности онлайн, включително онлайн насилието срещу жени.

Японска активистка отказва жените от обувки на токчета (ВИДЕО)

Активистка от Япония агитира жените да се откажат от обувките на токчета по време на работа, пише „The Washington Post”. П...

Жените в ЕС печелят средно 16% по-малко от мъжете и все още срещат трудности при намирането на работа и запазването на работното си място. Равенството между половете е съществено условие за иновативна, конкурентоспособна и процъфтяваща европейска икономика. Като се имат предвид демографските предизвикателства и зеленият и цифровият преход, оказването на подкрепа на жените при намирането на работа в сектори, в които има недостиг на умения, и по-специално в секторите на технологиите и изкуствения интелект, ще окаже положително въздействие върху европейската икономика. С цел да се премахне неравното заплащане, Комисията започва днес обществена консултация относно прозрачността при заплащането, като до края на 2020 г. ще предложи задължителни мерки. За да се даде възможност на жените да преуспяват на пазара на труда, Комисията също така ще удвои усилията си за осигуряване на прилагането на стандартите на ЕС относно равновесието между професионалния и личния живот, така че да се даде възможност за реален избор на жените и мъжете да се развиват по един и същ начин както лично, така и професионално. Равенството между половете в контекста на пазара на труда, социалното приобщаване и образованието, ще продължи да бъде обект на наблюдение чрез европейския семестър.

Жените продължават да са по-слабо представени на ръководни позиции, включително в най-големите дружества в ЕС, където едва 8 % от главните изпълнителни директори са жени. За да се даде възможност жените да играят водеща роля в бизнеса, наред с другото Комисията ще настоява за приемането на предложението от 2012 г. за баланс между половете в управителните съвети. Тя ще насърчава също така участието на жените в политиката, включително при изборите за Европейски парламент през 2024 г., в това число и чрез финансиране и споделяне на най-добри практики. За да даде пример, Комисията ще положи усилия да постигне до края на 2024 г. баланс от 50 % между половете на всички равнища на нейното управление.

С цел това да се промени, в Стратегията за равенство между половете за периода 2020—2025 г. са определени ключови действия за следващите 5 години, като се поема ангажимент да се гарантира, че Комисията ще включва аспект за равенство между половете във всички области на политиката на ЕС. Стратегията очертава начина, по който Комисията ще изпълни даденото от президента Фон дер Лайен обещание Европа да предоставя еднакви възможности за всички, които споделят едни и същи стремежи.

"Равенството между половете е основен принцип на Европейския съюз, но все още не е реалност. В бизнеса, политиката и обществото като цяло можем да достигнем пълния си потенциал само ако използваме всички наши таланти и многообразие. Не е достатъчно да се използват само половината от населението, половината от идеите или половината от енергията. Със стратегията за равенство между половете даваме тласък за постигане на по-голям и по-бърз напредък при насърчаването на равенството между мъжете и жените.", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви следното: 

Заместник-председателят на Комисията, отговарящ по въпросите на ценностите и прозрачността, Вера Йоурова, заяви:

Жените на власт в ЕС, различни от кралици (СНИМКИ)

Висшият гръцки съдия Екатерини Сакеларопулу по всяка вероятност ще се присъедини към малката група жени, начело на някои от страните в ...

"Европа е добро място за живеене за жените, въпреки всички недостатъци. И докато в обществото ни се извършват важни преходи — били те екологични или цифрови — ние трябва да гарантираме, че жените и мъжете разполагат с равни възможности и че неравенствата няма да се изострят допълнително от промените. Точно обратното, трябва да създадем условия жените да бъдат фактори за справедлив преход на работното място и в частния сектор."

Комисарят по въпросите на равнопоставеността, Хелена Дали, посочи:

"За постигането на равенство не се изисква прехвърляне на каквото и да било от една кошница в друга. Равенството е неизчерпаем ресурс и има достатъчно от него за всички. От друга страна, дискриминацията коства много на хората, страдащи от нея, и на обществото като цяло — като липса на лично признание, липса на признаване на заслугите и загуба на таланти и иновации. Благодарение на Стратегията за равенство между половете поставяме равенството между половете на централно място при разработването на политиките на ЕС. Целта ни е да гарантираме, че на жените няма да се налага да преодоляват допълнителни препятствия, за да постигнат това, което за мъжете е просто даденост, и вместо това ще са в състояние да достигнат пълния си потенциал."

Под ръководството на комисаря по въпросите на равнопоставеността, Хелена Дали, и с подкрепата на новосъздадената работна група по въпросите на равнопоставеността Комисията ще интегрира аспекта за равенство между половете също така и във всички политики и важни инициативи на ЕС. Основните предизвикателства, пред които ЕС е изправен понастоящем, в това число климатичната и цифровата трансформация, имат измерение, свързано с половете. Целите на Стратегията за равенство между половете ще намерят отражение и в действията на ЕС по света, като те ще насърчават овластяването на жените и премахването на насилието, основано на пола.

Съюзът на равенство е един от основните приоритети на Комисията, ръководена от Урсула фон дер Лайен, както е посочено в нейните политически насоки: Представената днес Стратегия за равенство между половете е първата стратегия на Комисията в тази област, с което се изпълняват ангажиментите, поети от председателя в нейните политически насоки.

Хиляди жени протестираха срещу Тръмп във Вашингтон

Хиляди жени маршируваха във Вашингтон в събота на ежегодно събитие срещу американския президент Доналд Тръмп, предодоха световните аген...

ОЩЕ: Учен: Няма мъжки и женски мозък

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа