Новата атака в Лондон - акт на дилетанти, искащи отмъщение?

6548
Новата атака в Лондон - акт на дилетанти, искащи отмъщение?
Снимка: Getty Images/Guliver

Отново трима души, отново ножове, изрично подчертаване, че шофьорът е бил бял мъж, гладко избръснат – в противовес на брадите в исляма. Очевидно тези, които са организирали атаката, не са някакви експерти, тъй като шофьорът е заловен от очевидци. Това обясни арабистът Владимир Чуков във връзка с поредната атака в британската столица Лондон, като изложи тезата си, че това прилича на имитация на атаката на "Лондон Бридж", но сега е насочена срещу мюсюлмани. Експертът заяви и, че сега трагедията е, че атаката изглежда като атентат на отмъщение, извършен от дилентанти и, че "Ислямска държава" сега няма да се обади. Предните пъти, ако ме питате, ИД си приписваха заслуга заради имидж, каза още арабистът.

Всъщност шофьорът на микорбуса е бил предпазен от един от имамите на джамията във Финсбъри Парк, тъй като разгневените хора буквално са щели да го линчуват, информира The Guardian. След това пристигналите светкавично полицаи са се намесили.

Атентатът в Манчестър е планиран за преди две години

Терористичният акт на стадион "Манчестър Арена", в който загинаха 22 души миналия месец, е бил планиран за декември 2015 година. Това с...

Чуков беше категоричен, че тази атака вече говори за много тежки интеграционни моменти. Арабистът коментира пред Нова телевизия и, че политическите поддръжници на Brexit като Найджъл Фарадж и Борис Джонсън имат съответно иракски и турски произход т.е. преди излизането на Великобритания от ЕС кампанията на тези хора беше насочена повече срещу източноевропейците, а не срещу мюсюлманите.

Според Чуков сега проблемите избиват заради политика, водена преди десетилетия от Запада спрямо арабския свят. И атентатора от Манчестър, и този от Париж имат пресечна точка – Либия. Тези хора са второ поколения емигранти, които всъщност не познават от първа ръка режима на Муамар Кадафи, добави Чуков. Това, което се виждаше в Бейрут през 80-те години на миналия век, сега става в Европа – всяка седмица атентат.

Иначе Мухбий Хюсеин, основател на Британското общество на младите мюсюлмани, заяви пред BBC, че такава атака е била очаквана сред британските мюсюлмани. Той обаче подчерта, че хората са благодарни за действията на полицията и са солидарни. Освен това, британският премиер Тереза Мей вече официално обяви, че счита случилото се за терористично нападение. Кметът на Лондон Шахид Хан пък официално каза, че изглежда атаката е била планирана предварително и насочена нарочно срещу мюсюлмани. "Това е атака срещу нашите ценности - свобода, толерантност и уважение", написа той във Facebook.

Към момента няма данни за пострадали български граждани след атаката пред джамията във Финсбъри Парк.

Атентаторите от Лондон първоначално опитали да наемат огромен камион

Терористичният атентат в Лондон преди седмица е можел да бъде много по-смъртоносен, разкри полицията, която представи подробности за ра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Мечка доведе до извънредно положение в словашки град (ВИДЕО)

Окупиран от Москва грузински регион "обмисля" дали да стане част от Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа