Очукани от леда руски танкери се срещнаха при ремонт във Франция

1931
Очукани от леда руски танкери се срещнаха при ремонт във Франция
Снимка: Getty Images/Guliver

Танкерът за втечнен природен газ „Николай Евгенов” напусна ремонтния док във френското пристанище Брест. След първото преминаване по Северния морски път през януари за доставка на втечнен газ (LNG) до Азия, корабът се нуждаел от ремонт на централната задвижваща система. „Николай Евгенов” беше заменен в Брест от друг танкер за доставка на руски втечнен природен газ „Яков Гакел”. Веднага двата руски тристаметрови газоносещи танкера в пристанището впечатлиха французите.

Според навигационния портал Marinetraffic, „Николай Евгенов” вече е напуснал френското пристанище Брест и се насочил към Гьотеборг в Швеция. В продължение на 16 дни в дока на Damen Shiprepair на този танкер е подложен на ремонт централния азипод (задвижваща система). Според Le Telegramme специалистите на корабостроителницата са извадили витлата и на трите азипода за проверка. Френското издание отбелязва, че за работата е използвано ново оборудване, което позволява обслужване на оборудване с маса 300 тона.

Руските газовози „Николай Евгенов” и „Кристоф дьо Маржери” станаха първите танкер за втечнен природен газ, плаващи по Северния морски път през януари. Без придружаващи ледоразбивачи те доставиха руски втечнен газ в Китай и Южна Корея. По Северния морски път те намалиха времето за доставка от пет на три седмици и пристигнаха в азиатските страни навреме. Поради продължителното студено време в региона имаше недостиг на газ и цената му скочи над 1300 долара за хиляда кубически метра. Северният морски път даде възможност за доставка на втечнен газ от Ямал от една до две седмици по-рано от американските доставчици на LNG.

„По цялата дължина на Северния морски път „Кристоф дьо Маржери” плаваше самостоятелно, без ледоразбиващ ескорт, като същевременно запазваше безопасна скорост, отчитайки ледените условия и ограничената видимост. Около 66% от общото време на плаване, за да се преодолеят площите с покрит лед, плавателният съд се придвижи напред с кърмата, реализирайки принципа на двойно действие, заложен в неговия дизайн. Средната скорост на плаване е била 9,5 възела“ - каза собственикът на един от танкерите.

След преминаването на арктическия лед обаче на танкера „Николай Евгенов“, както съобщава „Комерсант“, е открита неизправност в централната задвижваща система. Корабът достави товара навреме, но се върна по кръгово движение - през Суецкия канал и на 26 февруари акостира в Брест.

На 14 март, преди заминаването на „Николай Евгенов”, друг газовоз - „Яков Гакел”, спрял на близкия кей.

„В неделя следобед в търговското пристанище на Брест се състоя впечатляващо шоу. Когато „Николай Евгенов” се канеше да напусне сухия док номер две, подобен кораб на име „Яков Гакел” акостира на кей номер едно. Две огромни цистерни за втечнен природен газ, дълги 299 м и широки 50 м, са проектирани да транспортират втечнен газ от Ямал по целия свят“ - пише в Le Telegramme.

Според вестника „Яков Гакел" няма да бъде вкарван в сухия док. На кораба ще бъде извършена проверка на товарния резервоар, а продължителността на работата ще зависи от резултатите от проверката.

Според навигационния портал Vesselfinder, през февруари-март корабът е извършил две пътувания от Ямал LNG до испанско и френско пристанище.

Танкерите за втечнен природен газ „Николай Евгенов” и „Яков Гакел” са построени за проекта за ЯМС LNG в южнокорейските корабостроителници Daewoo. Корабите са собственост на един от най-големите корабособственици в света - Teekay Shipping Corporation.

САЩ казват, че Израел е атакувал поне дузина танкери, отиващи към Сирия

Американски официални лица и регионални служители обвиниха Израел, че "поне дузина" танкери, отиващи към Сирия, са станали мишени на из...

До края на 2022 г. трябва да бъдат пуснати в експлоатация два нови ледоразбивачи с ядрен тип от типа LK-60. Според ръководителя на „Новатек” Леонид Михелсон това ще осигури целогодишно снабдяване с втечнен газ от съществуващия проект за втечнен природен газ „Ямал СПГ” и бъдещия „Арктик СПГ-2” за Азия. Освен това, заедно със стартирането на проекта, чийто първи етап е планиран за началото на 2023 г., флотът от арктически превозвачи ще бъде попълнен и до 2025 г. ще се увеличи с още 18 арктически газоносители.

Според прогнозите на Shell 75% от бъдещият растеж на потреблението на ВПГ в света ще падне върху страните от Азиатско-Тихоокеанския регион и те ще се превърнат в нова точка на конфронтация между руските и американските производители на втечнен газ.

А за руските LNG-проекти в Арктика е важно преминаването по Северния морски път, защото позволява да се намалят както сроковете, така и разходите за доставка. Главният изпълнителен директор на Atomflot Вячеслав Рукша заяви още през 2017 г., че навигационният сезон по Северния морски път продължава шест месеца (юни - ноември). В същото време разходите за доставка на тон LNG до китайския Янтян през южния маршрут са например 91,5 долара за тон втечнен газ (1380 кубически метра), а по северния маршрут - 64 долара.

*Снимката е илюстративна

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна си връща на Путин: Взриви петролна база в Луганск, Курск и Белгород са под обстрел (ВИДЕО)

Германия предложи на Канада военно сътрудничество в Далечния север

76-годишен припадна във виенска катедрала, спуснаха го с въжета

Принц Уилям: Кейт се чувства добре (ВИДЕО)

Медведев оправда ядрените учения, заяде се с Камерън

Михаел Рот: Победата на ВМРО-ДПМНЕ е удар срещу евроинтеграцията на РСМ

Германия не подкрепя бойкота срещу Израел на Евровизия

Най-добрите и най-лошите крайбрежни градове за почивка в Испания

Германски екоактивисти нападнаха фабриката на Tesla край Берлин (ВИДЕО)

След номинация от Путин: Русия има своя "нов стар" премиер

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа