Огласиха подробностите как и защо са сложили оръжие защитниците на "Азовстал"

37460
Огласиха подробностите как и защо са сложили оръжие защитниците на "Азовстал"
Снимка: Telegram

Украинското разузнаване огласи за първи път неизвестни до момента подробности относно защитниците на завода "Азовстал" и по-конкретно обстоятелствата около тяхното излизане от комбината и сегашното им състояние. По данни на разузнаването всички 2449 души, напуснали "Азовстал", в момента се намират в Еленовка, на територията на сепаратистката Донецка република. По-рано публикуваната информация от проруски медии и канали, че част от тях са изведени в Русия, не отговаря на истината, казва източник от разузнаването пред украинското издание на "Правда".

Събеседникът на изданието твърди, че споразуменията с руснаците са конкретни и прости - бойците трябва да останат живи, изтезания не трябва да има, групата на напусналите "Азовстал" остава компактна без да се разделя и се подготвя за размяна.

На въпрос какво в крайна сметка е накарало Москва да се съгласи с този изход от кризата в Мариупол, източникът от разузнаването отговаря, че президентът Володимир Зеленски е дал ясно да се разбере, че Украйна ще се оттегли от всякакви по-нататъшни преговори с руснаците, ако защитниците на Мариупол бъдат унищожени.

Според изданието първият вариант за освобождаването на украинския гарнизон в "Азовстал" е бил разработен с участието на ръководителя на украинския преговорен екип Давид Арахамия още през април. „Но защитниците на завода - Редис (Денис Прокопенко - бел.ред.) и други, отказаха. Те вярваха, че пленът ще означава смърт за тях. Ние тук от Киев не можехме да ги разубедим и принудим. Затова казахме: „Добре, там виждате ситуацията, можете да видите какво е по-добро за вас“, казва източникът на вестника.

Впрочем опасенията на защитниците са напълно разбираеми, като се има предвид, че неведнъж имаше съобщения за смъртта на украински бойци, предали се в руски плен. Най-известната история е за един боец ​​от "Азов" на име Дан, който беше взет в плен и имаше пропагандно видео колко добре се отнасят с него, но на сутринта на 30 април майка му получи снимка на мъртвия си син.

Според източника от разузнаването поради вътрешни спорове между руските служби по-късно се отваря малък прозорец от възможности да се изтеглят хора от завода. „Това беше голяма оперативна разузнавателна игра", казва той и допълва, че прозорецът е бил в рамките на няколко дни и украинският екип се е възползвал от него.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ: Съпругата на командира на "Азов" за последните 30 сек телефонен разговор и защо снимката с нацисткия поздрав е фейк (ВИДЕО) 

По това време вече става физически невъзможно да се отложи напускането на "Азовстал". Самите бойци, окопали се в завода, в кореспонденцията си с европейски журналисти в последните дни казват, че на ден загиват до 30 души, а цифрите при ранените са дори още по-високи. Ситуацията с водата е критична, защитниците разполагат вече само с техническа вода, но дори и тя е разпределена по една чаша дневно за няколко души.

Но най-тежка е ситуацията с хигиената. Липсата на антибиотици, чист въздух и стерилни инструменти са причина за гнойни инфекции дори при леки наранявания. Всеки ден медиците в завода оперират както могат десетки хора, но само няколко дни по-късно под бинтовете започват да се появяват личинки на месни мухи, които разяждат плътта.

Въпреки това бойците са били готови да се бият до последно. "Те все още имаха оръжие. Следователно тази история можеше да продължи дълго", казва събеседникът на изданието.

Украйна получи първите тела на загинали бойци от "Азовстал"

Руските сили са предали на Украйна първите тела на украински защитници, загинали в металургичния завод "Азовстал" в Мариупол, съобщи АП...

В началото на май руснаците се съгласяват да организират коридори за изтеглянето на цивилните от завода, преживели седмици на ужасяващи бомбардировки и чието присъствие там Русия първоначално отричаше.

На 9 май се провеждат и преговорите относно самите бойци като се уточняват условията за изтегляне. „Категорично това не може да се нарече „предаване“. Морските пехотинци от металургичния комбинат „Илич“ (заводът в съседство с "Азовстал" - бел.ред.) – те се предадоха. Но за защитниците на "Азовстал" да се каже това е нечестно", казва разузнавачът.

Първо, те не сложиха оръжие пред руснаците. „Всички бойци на "Азовстал" предадоха оръжията си на своите офицери, на командира си преди да тръгнат, той им стисна ръката, благодари им, извини се, че не спечелиха. Чак след това бойците отидоха при руснаците“, изтъква той.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Появи се интервю с украински пилот, изпълнил свръхопасна секретна мисия до обкръжения Азовстал (ВИДЕО) 

Основното искане на украинците е Главното разузнавателно управление на Русия да носи единствената отговорност за тяхното задържане, като по този начин се гарантира спазването на Женевската конвенция, достъпа на международни организации и т.н.

Животът в плен на бойците от Азовстал: Русия пусна нов видеозапис (ВИДЕО)

Русия пусна видеозапис с предалите се украински бойци от завода "Азовстал" в Мариупол. Видеото е достъпно и в профила на TRYXA News в T...

"Морските пехотинци от завода "Илич" са се предали на сепаратистите от ДНР затова сега те са държани в затворите там и достъпът до тях не е разрешен", уточнява източникът. "Това, което се случва с тях, е страшно да си представим. Но за разлика от пленените морски пехотинци, за които никой нищо не знае, ние имаме пълен списък на хората, излезли от "Азовстал", заверен от руски генерал“, обяснява той пред украинското издание.

Въпреки всичко руснаците са се отметнали от някои договорки, тъй като съпругата на Денис Прокопенко сподели в интервю, че в момента нито една международна организация няма достъп до защитниците на "Азовстал". "Знаем, че следственият арест е пренаселен и, разбира се, може да липсват някои ресурси. По отношение на храната има какво да се подобри. Сега искаме да разрешим този въпрос възможно най-скоро", признава източникът на изданието.

"Вярно е, че реалността се оказа по-лоша от договореното, условията за задържане не са много добри, но имаме контакт с нашите хора и те казват, че поне не са измъчвани. Има някакви лекарства и т.н. Сега трябва да се подготвим за размяната", завършва той.

Припомняме, че в момента е в ход и размяна на тела на загинали бойци от комбината по схемата 50 на 50 - по равен брой украинци срещу руснаци.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Военнопленница от Мариупол разказа за разпитите в руски плен

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com