ООН: Журналисти са били жертва на шпионския софтуер Pegasus и Candiru

2518
ООН: Журналисти са били жертва на шпионския софтуер Pegasus и Candiru
Снимка: Pixabay

Журналистите са изправени пред сериозни заплахи дори в така наречените "безопасни пространства", където сигурността е все по-застрашена с нарастващото използване на инструменти за наблюдение като шпионски софтуер Pegasus или Candiru. Това заяви ръководителят на ООН по правата на човека Мишел Бачелет, цитиран от БГНЕС.

Мишел Бачелет говори по време на събитие, посветено на Световния ден на свободата на печата, организирано в Женева. На него присъстваха журналистите Мария Реса от Филипините и Дмитрий Муратов от Русия, които заедно спечелиха Нобеловата награда за мир през 2021 г. за своята работа. Те са първите журналисти, получили наградата от 1935 г. насам.

Голям скандал в Испания: Подслушвали са телефоните на премиера и военния министър

Мобилните телефони на премиера Педро Санчес и на министъра на отбраната Маргарита Роблес са били следени чрез израелския шпионски софту...

"Нарастващото използване на инструменти за наблюдение като шпионските програми Pegasus или Candiru навлиза дълбоко в устройствата и живота на хората", заяви Бачелет, определяйки ги като "оскърбление на правото на неприкосновеност на личния живот и пречка за свободата на изразяване". Тя отдаде дължимото на онези, които нямат друг избор, "освен да работят в условията на все по-нарастващ тормоз, сплашване, наблюдение и риск за живота и препитанието им". "Те го правят в името на всички нас - за да имаме достъп до свободна, точна и независима информация. За да можем да живеем в справедливи и мирни общества."

Реса основава сайта за разследващи новини Rappler, а Муратов е главен редактор на независимия вестник "Новая газета" в Москва. Реса поиска специална съдебна заповед, за да присъства на събитието, а вестникът на Муратов е закрит. Те обсъдиха състоянието на свободата на печата по покана на фондация "Свободни карикатуристи" в Женева.

Бачелет заяви, че въпреки решаващата им роля в обществото, журналистите работят под сериозна заплаха, независимо дали в зони на конфликт или в страни с ограничено гражданско пространство или с високи нива на организирана престъпност. "И дори в така наречените безопасни и демократични пространства тяхната сигурност е все по-застрашена", каза ръководителят на ООН по правата на човека. Тя посвети по-голямата част от речта си на "съвсем реалната заплаха, която наблюдението представлява за работата на журналистите".

"Използването на шпионски софтуер доведе до арести, сплашване и дори убийства на журналисти. То застрашава техните източници. То изложи на риск семействата им", каза тя. Журналистите често са принудени да поемат по опасния път на автоцензурата, за да се противопоставят на тези инструменти.

Унгария е използвала шпионски софтуер за телефони „Пегас“

Унгария е използвала инвазивния шпионски софтуер "Пегас", заяви в четвъртък високопоставен представител на управляващата партия, но нас...

"Съобщава се, че шпионският софтуер Pegasus се използва в най-малко 45 държави, често в пълна тайна и извън всякаква правна рамка", каза Бачелет, като обясни, че новите и бързо развиващи се методи за наблюдение създават рискове, като същевременно припомни, че обществото има правна основа за реакция.

"Международната рамка за правата на човека, и по-специално Международният пакт за политически и граждански права, осигурява такава основа", каза ръководителят на ООН по правата на човека.

Ръководните принципи на ООН за бизнеса и правата на човека също предоставят рамка за частния сектор, включително за частните компании за наблюдение. "Днес обаче държавите провалят журналистите, като не прилагат тези рамки. Свидетели сме на бързо нарастване на международната продажба на инструменти за наблюдение, като пазарът процъфтява поради липсата на регулации и контрол."

Бачелет заяви, че броят на задържаните журналисти в света е нараснал до 293, а съдебните производства все по-често се използват и срещу разследващи журналисти, за да се възпрепятства работата им, като през миналата година е съобщено за 55 убити журналисти.

САЩ включиха в черния списък израелския производител на шпионския софтуер „Пегас“

Американските власти включиха израелския производител на шпионския софтуер „Пегас“ в списъка с ограничени компании, вземайк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа