Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му*

2634
Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му*
Снимка: Телеграм/ASTRA

Американецът Ръсел Бентли, по прякор Тексас, който е типичен пример за "чуждестранен инструмент" на руската пропаганда, е убит. Това съобщи "председателят на Обществената камара на ДНР" (т.нар. Донецка народна република - ДНР) Александър Кофман.

"Людмила съобщи, че съпругът ѝ Ръсел Бентли (Тексас) е убит. Силно се надявам, че никой и нищо няма да помогне на изродите, които извършиха това...", каза той. Кофман добави, че убийството му ще доведе до "колосални репутационни щети" за ДНР: Куршум в крака от руски войници за окупационен чиновник: Малко и без да искат (ВИДЕО)

Съпругата на Бентли - Людмила, многократно алармира, че американецът бил отвлечен от войници от Пета мотострелкова бригада на Първи армейски корпус на ДНР. "Съпругът ми беше отведен и продължава да бъде незаконно задържан от военнослужещи в танковото подразделение на Пета бригада. Ръсел беше малтретиран и задържан на 8 април 2024 г. между приблизително 16:20 и 17:00 часа в района на автобазата в квартал "Петровски" в Донецк", писа тя.

Още: Промиване на мозъци по руски в Украйна чрез образование: Окупаторите дори не се крият

Фактът, че американец, воювал на страната на Руската федерация в Украйна, може да е отвлечен от проруски сепаратисти, заяви и редакторът на изданието "Руски час" Александър Коробко, където Бентли е работил. Според него "известно е от свидетели, че Ръсел Бентли е бил отведен от хора в камуфлаж и военна униформа". Вероятно са решили, че е "шпионин".

В руски пропагандни ултранационални канали в Телеграм (Z-канали) се развиват теории, че Бентли е бил изнасилен, след като е бил задържан, а после се разбрало кой е - и нямало как да бъде пуснат от страх от наказание и възмездие, затова бил убит.

По следите на Бентли

По-рано източници на руската опозиционна платформа ASTRA съобщиха, че за последен път мъжът е бил видян на 8 април след 16:00 часа в района на "Петровски" в окупирания Донецк, когато е снимал последствията от обстрел на военна част на улица "Автобазовская". Там е открита и колата му - бяла "Лада Нива", а в нея, според съпругата му, са били бейзболната му шапка, очила и счупен телефон.

Според главния редактор на RT (Russia Today) Маргарита Симонян, преди Бентли да изчезне, той отишъл да помогне на ранените при удара. Американецът беше сътрудник на пропагандната руска информационна агенция Sputnik, която е част от информационната мрежа с марката RT: Затваряйте си устите и спрете да истерясвате: Руски пропагандист се обърна към жителите на обстрелвания Белгород (СНИМКИ и ВИДЕО)

* Интересен акцент от "драмата" - командирът на отряда "Восток" от милициите на т.нар. ДНР и зам.-ръководител на Росгвардия за ДНР Александър Ходаковски написа в Телеграм как трябва виновниците за случилото се бързо да бъдат намерени и наказани. Малко след това Ходаковски свали публикацията - в телеграм канала на "Восток" излезе съобщение, че е заради разпореждане от по-високо ниво, уж да не се пречело на разследването.

Бентли е пример за такива елементарни "западни експерти по Русия" като Скот Ритър - всъщност отявлени оръдия за легитимация на Запад на тезите на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин.

Още: За призиви за геноцид на украинците: Киев обяви за издирване пропагандистката Симонян

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Тревога: Путин трупа сили за настъпление към Харков и Суми, но има ли достатъчно? (ВИДЕО)

В Одеса се сбогуваха с полицай, загинал при руски ракетен удар

Свиреп пожар в Москва, на място е извикан хеликоптер (ВИДЕА)

В Тбилиси: Хиляди грузинци отново излязоха на протест

Губернаторът на Курска област забрани на мигрантите да работят като таксиметрови шофьори

Който казва, че войната в Украйна трябва да бъде замразена, никога не е гледал картата и не познава историята: Ген. Ходжис

Осъден за подкуп руски бивш зам.-министър се включва във войната срещу Украйна

Харков отново на прицел: Руски управляеми бомби раниха шест деца в областта

Катерите, които Естония предаде на Украйна, от днес започват бойни мисии (СНИМКИ)

Карла Бруни-Саркози в беда: Разследват доколко е забъркана в скандала с нейния съпруг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа