Пали свещи и мълчи: Какво прави Путин, докато терористите подготвяха атентат и убиваха руснаци (ВИДЕА)

7062
Пали свещи и мълчи: Какво прави Путин, докато терористите подготвяха атентат и убиваха руснаци (ВИДЕА)
Снимка: принтскрийн/YouTube/Телеканал дождь

На 22 март 2024 г. терористи нахлуха в концертната зала "Крокус сити хол" в Подмосковието и започнаха да убиват невинни хора. До момента загиналите в атентата са 144 души, а 285 са ранени, 182 са хоспитализирани. Какво правеше Владимир Путин (издирван от Международния наказателен съд в Хага за депортирането на украински деца), докато терористите са подготвяли терористичния акт и убиваха руски граждани? Вижте хронологията.

Около 100 тела остават неидентифицирани след атаката в "Крокус Сити Хол", хора още издирват близките си (СНИМКИ)

7-19 март. 15 и 3 дни преди атентата

Вечерта на 7 март американските власти предупреждават, че терористи планират атентат в Москва в място с голямо струпване на хора, вкл. и в концертни зали. ОЩЕ: САЩ и Великобритания предупреждават за възможни терористични атаки в Москва Путин не коментира информацията, в Русия се провеждат най-фалшифицираните избори в съвременната история, руската ЦИК обявява Владимир Путин за победител с над 87% от гласовете. ОЩЕ: Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

На 19 март Путин нарича предупреждението на САЩ "откровен шантаж". ОЩЕ: "Шантаж": Путин, когато беше предупреден за възможни терористични атаки (ВИДЕО)

Три дни по-късно терористите убиват (дотук) 144 души и раняват близо 285. САЩ заявяват, че са предупредили руските власти за атака от страна да ИДИЛ в частен порядък. ОЩЕ: Русия се оплака: САЩ ни предупредиха за атентата, но не достатъчно конкретно Путин и ФСБ казват, че в терористичния акт има "украинска следа". ОЩЕ: Ден по-късно: Путин все пак коментира кървавия терор в Москва и намеси Украйна (ВИДЕО)

22 март 2024 г. 

19:57 — 22:40 московско време: Нападателите влизат в "Крокус хол". В продължение на 15-18 минути стрелят по хората, подпалват сградата и си тръгват. В 21:30 специалните части щурмуват сградата, пожарникарите започват да гасят пламъците, спасители влизат в залата. Терористичният акт вече е коментиран от украинските власти. Към този момент е известно за 40 убити и над 100 ранени. Путин мълчи.

22:42 московско време, почти три часа след началото на терористичния акт: на Путин е докладвано за атентата в първите му минути и той е дал "всички необходими указания", твърди говорителят му Дмитрий Песков.  

Нощта на 22-23 март

22:42 — 01:44 московско време: ИДИЛ поема отговорността за атентата, това вече е потвърдено от специалните служби на САЩ. До този момент е известно за 62 загинали и 146 ранени, изнасят телата на жертвите от сградата. Полиция бие мирни граждани край "Крокус". Специалните части излизат от "Крокус Сити хол" заради силното задимяване без да открият там терористите. ОЩЕ: ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

01:45 московско време, почти шест часа от началото атентата: Путин пожелава на всички пострадали в терористичния акт скорошно оздравяване, не лично. Той предава думите през вицепремиера Татяна Голикова.

23 март

01:45 — 13:52 московско време: известно е за 115 загинали и 121 ранени в атентата. Спасителните екипи започват разчистването в залата и показват кадри от изгорялата вътрешност на "Крокус Сити Хол". Четирима от предполагаемите атентатори вече са задържани в Брянска област, недалеч от границите с Беларус и Украйна. Други 11 души са задържани като заподозрени. ФСБ прокарва версията за връзка на терористите с Украйна. ОЩЕ: Терористичният акт в Москва: Защо издиша версията за украинската следа

13:50 московско време: почти 18 часа след началото на атентата: Путин е изслушал докладите на началниците на ФСБ, МВР, Следствения комитет, Росгвардия, Министерството на извънредните ситуации, здравното министерство и други чиновници. След това провежда телефонен разговор с Александър Лукашенко и Шавкат Мирзийоев, президент на Узбекистан.

13:52 московско време: излиза видео с разпита на заподозрения Шамсудин Фаридуни. Той разказва, че е осъществил атентата, а възнаграждение му е било обещано от помощник на радикален проповедник в телеграм. До атентата не е познавал другите заподозрени, дошъл е от Турция, по-рано е лежал в затвора: В съда с подути лица, отрязано ухо и в инвалидна количка: Обвинените за тероризма в Москва (ВИДЕА и СНИМКИ)

15:37 московско време: 19,5 часа от началото на атентата: Путин за първи път се появява публично, за по-малко от 5 минути. В обръщението си той повтаря версията на ФСБ за това, че терористите са се опитали да се скрият в Украйна и някак са свързани с нея. ОЩЕ: Украинската следа в терористичния акт в Москва май е беларуска Сравнява нападателите с "нацисти". След това се чува с президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев. ОЩЕ: Ден по-късно: Путин все пак коментира кървавия терор в Москва и намеси Украйна (ВИДЕО)

15:37 — 19:52 московско време: известно е за 133 загинали в атентата. Изяснява се, че за задържането на заподозрените са помагали беларуски спецчасти, т.е. те са се движели към границата с Беларус. ОЩЕ: Кула от карти: Трима заподозрени за атентата в Москва изглежда не са били в града (СНИМКИ) Излизат снимки и видеа от разпитите на всички задържани, на единия от тях се вижда как служител на руските специални служби отрязва ухото на заподозрения и го кара да го изяде. ОЩЕ: Признания чрез бой: ВИДЕА с арестувани за кървавата баня в Москва и много съмнения

Какво каза Кремъл за изтезанията на заподозрени за атентата в Подмосковието

19:52 московско време: Денонощие след началото на терористичния акт - Путин провежда телефонен разговор с турския президент Ердоган и сирийския държавен глава Башар ал Асад. ОЩЕ: Зеленски: Нищожеството Путин мълча цял ден (ВИДЕО)

Нощта на 23 срещу 24 март и деня на 24 март

19:53 ч на 23.03 — 13:27 ч. 24.03: ИДИЛ публикува видео на разстрела в "Крокус хол", заснето от самите нападатели. На кадрите атентаторите са в същите дрехи, както и задържаните. Русската секция на BBC твърди, че са убити двама от нападателите (т.е. прокарва се версия, че преките извършители са били повече от четирима - арестувани са още 7 души, официално се знае, че са сътрудници в "Крокус Сити Хол"). В Русия е обявен национален траур, хиляди оставят цветя пред зала "Крокус хол", западните държави осъждат атентата. Съдът се готви за ареста на задържаните. ОЩЕ: BBC: Поне двама от заподозрените за атаката в "Крокус Сити Хол" са убити. Става ясно, че загиналите са вече 137, а ранените 180 души. В обломките след пожара на открити части от телата на 17 души. 

12:02 — 17:48 московско време, 45 часа от началото на терористичния акт путинският пропагандист Павел Зарубин публикува видео, на което са показани "първите минути и часове" от работата на Путин след атентата. На кадрите се вижда възрастен мъж, който вдига и сваля телефонна слушалка, пита има ли промяна, а след това записва обръщение, което ще прочете близо 20 часа след атентата.

Самият Путин в този момент се е чул с президента на Таджикистан Емомали Рахмон и президента на Азербайджан Илхам Алиев, после запалва свещ в храма на резиденцията си в Ново Огарево.  

ОЩЕ: ВИДЕО: Разрухата в "Крокус Сити Хол" показва защо има толкова много жертви

25 март

11:12 ч. московско време - говорителят на Путин Дмитрий Песков заявява: "Борбата с тероризма изисква международно сътрудничество, което в момента по никакъв начин не се провежда заради максимално изострения период." Песков допълни, че Путин е провел много телефонни разговори с чуждестранни лидери, но контакти със западните страни във връзка с разследването на атентата в "Крокус хол" - няма.

Тук е моментът да се припомни как Путин говореше да гони до дупка "терористите", но Русия официално си сътрудничи с талибаните: Талибаните пристигнаха в Русия, за да се борят заедно срещу тероризма (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com