ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

7663
ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите
Снимка: Getty Images/Guliver

Над 130 души бяха убити при терористичната атака в "Крокус Сити Хол" край Москва на 22 март вечерта. В началото на март САЩ и още три страни предупредиха за възможни терористични нападения в Русия. По-късно руският президент определи предупреждението като опит за всяване на паника.

"САЩ се изтеглиха от Афганистан, но оставиха на терен информатори. Путин гледа предупреждението през призмата на войната в Украйна – врагът ни дава информация, за да ни изпързаля", каза пред БНТ арабистът проф. Владимир Чуков.

Чуков ясно очерта белезите, които показват почерка на ИДИЛ в атаката - конкретно на крилото "Вилаят Хорасан", което е директно с марка "Централна Азия" и в което членовете са основно от района на Кавказ: Възстановка: Как се случи касапницата в "Крокус Сити Хол", Москва (СНИМКИ и ВИДЕО)

  • на 22 март преди 6 години падна последният бастион на "Ислямска държава" в Сирия - там, където Русия се намеси
  • петък е ден за молитва в исляма
  • в Западна Африка Русия вече воюва с ИДИЛ - в Мали, Буркина Фасо, Нигер, където чрез частни военни компании като остатъците от "Вагнер" руският режим се меси и иска да засили влиянието си: Русия може да атакува НАТО от Африка - вече подготвя условията

Скритата война

"Има неглижиране от страна на руските служби на това, което идва от Изтока. Те си мислят, че огромната заплаха е НАТО, Украйна, Европа, но не си дават сметка какво се подгрява. След като "Ислямска държава" беше разгромена в Сирия и Ирак, групировката иска да направи халифат в Хорасан. Това е една историческа територия, която обхваща Иран, Афганистан и Централна Азия – Туркменистан, Таджикистан и Узбекистан. Създателите на тази групировка са бивши талибани", коментира той.

Според него атентатът и изборът на мястото му не са случайни.

"С огромни букви е написано името на Муслим Магомаев – човек, който носи името на исляма. В същото време там има рок концерт. Търсели са символика. Това е ясен удар и послание към Путин. Те искат да си възстановят халифата", подчерта Владимир Чуков.

"Руснаците в момента си затварят очите за нещо, което е много по-смъртоносно и опасно за Русия. Ако имате нападател от Запад – вие имате субект, който мисли като вас. Има същата координатна система и същите ракети.

От изток не воюват по същия начин – това са терористични актове, това са нападения над цивилни, всяване на масов страх. Защо "Ислямска държава" удари Москва? Москва в момента е центърът на световните новини. Така влизат в европейските медии, в американските медии и стават водещи и то чрез четирима таджикски маргинали", добави той: В съда с подути лица, отрязано ухо и в инвалидна количка: Обвинените за тероризма в Москва (ВИДЕА и СНИМКИ)

Чуков напомни и как като тръгна пълномащабната война в Украйна, в Дагестан имаше сериозни протести - и тогава маниерът беше като на ислямистите - първо напред децата и жените, след това - мъжете. Той напомни и как след разпада на СССР от Таджикистан е дошло предупреждение, че Централна Азия е територия на исляма, не на Русия. С това се съгласи и журналистът и бивш кореспондент в Москва на БНР и БНТ Валерий Тодоров.

"Ще се влошат отношенията между Русия и Турция. Един от нападателите е дошъл от Турция. Те са имали подготовка. По-рано Владимир Путин отложи посещението си в Турция заради много силните ислямистки настроения в Дагестан. Следващата Чечения ще бъде Дагестан", каза още проф. Чуков.

ОЩЕ: CNN: Ужасната терористична атака край Москва е удар за Владимир Путин

Валерий Тодоров обърна внимание как руските служби гледат само в посока Украйна и че автоматите, използвани от заподозрените за атаката, били "камуфлажни" т.е. в Русия не можело да се сдобиеш с тях, пак според руските служби. А за охраната на "Крокус Сити Хол" Тодоров преразказа как имало позиция "ама какво можехме да направим" - погребението на Алексей Навални добре показа какво може да се прави от руските милиционери.

За финал - припомняне как Путин говореше да гони до дупка "терористите", но Русия официално си сътрудничи с талибаните: Талибаните пристигнаха в Русия, за да се борят заедно срещу тероризма (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари