Папата: Интернет и социалните мрежи са дар божи, ако се използват мъдро

2508
Папата: Интернет и социалните мрежи са дар божи, ако се използват мъдро
Снимка: Getty Images/Guliver

Папа Франциск, който бе признал, че е скаран с технологиите, заяви днес, че интернет, социалните мрежи и текстовите съобщения са божи дар, ако бъдат използвани мъдро, предаде Ройтерс.

"Имейлите, текстовите съобщения, социалните мрежи и чатовете могат да бъдат напълно хуманни форми на комуникация", казва папата в посланието си за римокатолическия Световен ден на комуникациите.

Папа Франциск зове да се върнем към човешките ценности

Папа Франциск призова за завръщане към основните човешки ценности на тези, които са „опиянени“ от материалното и повърхност...

"Не технологията определя дали комуникацията е автентична или не, а човешкото сърце и способността ни да използваме мъдро средствата, които имаме на разположение", казва папата, цитиран от Mediapool.

Миналата година 79-годишният папа призна притеснено пред едно момиченце, че не знае как да използва компютрите и като цяло е скаран с технологиите. Той изрази мнение, че на семейната вечеря не бива да има смартфони и в детските стаи не бива да има компютри.

Дали по божие провидение или по човешко съвпадение, посланието на Франциск бе публикувано точно когато той разговаряше с шефа на компанията "Епъл" (Apple) Тим Кук, отбелязва Ройтерс.

В посланието папата заема по-помирителна позиция към модерните технологии, отколкото в миналото, заявявайки, че "интернет може да бъде използван за изграждане на здраво и отворено за споделяне общество".

Папата призна второ чудо на Майка Тереза

Папа Франциск призна второ чудо, извършено от покойната Майка Тереза, с което тя все повече се доближава до обявяването й за светица,...

"Социалните мрежи могат да улеснят връзките между хората и да съдействат на доброто в обществото, но могат и да доведат до по-голяма поляризация и разделение между отделните хора и групи". Модерните технологии са дар божи, изискващ голяма отговорност, добавя Светият отец.

Той отправя призив към политиците и хората, оформящи общественото мнение, да обмислят какво и как говорят и да се вдъхновяват от милосърдието. Те не бива да използват другите, за да разпалват недоверие, страх и омраза с думите си. "Вместо това е необходима смелост за водене на хората към помирение. Точно тази позитивна и креативна смелост предлага истински решения на стари конфликти, както и възможност за постигане на траен мир", заявява папата в посланието, цитирано от Асошиейтед прес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа