САЩ загатнаха за сухопътна операция в Сирия и Ирак

4881
САЩ загатнаха за сухопътна операция в Сирия и Ирак
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският министър на отбраната Аштън Картър заяви, че битката срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ трябва да бъде ускорена. В интервю за телевизия CNBC той заговори за провеждане на сухопътна операция в Сирия и Ирак.

"Търсим възможности да направим повече. Ще има войници на земята – искам да съм ясен за това. Но е стратегически въпрос дали ще подпомогнем местни сили или ще ги заместим“, заявява той.

Франция иска да засили сътрудничеството с Русия в борбата с ИД

Френските власти искат да засилят сътрудничеството с Руси в борбата с тероризма, но нанасянето на удари в Сирия трябва да бъде само по ...

"Ще съветваме и ще асистираме на иракски, кюрдски и сирийски сили да завземат и задържат територии. Не мисля, че можем да ги заменим, но можем да ги подпомогнем по много начини, включително да бъдем на земята с тях“, допълва Картър.

По думите му международната коалиция, която се бори с „Ислямска държава“, прави много, но „може и повече“. Особено важно е терористите да бъдат победени в иракския град Мосул и в базата им в Сирия – град Рака.

Министърът допълни, че след две седмици ще се срещне със свои колеги от други държави, членуващи в коалицията, и ще настоява за по-активни действия срещу ИД. „САЩ не молят останалите за услуги, но и самите ние не правим услуги. Така че очакваме другите да изпълняват ролята си“, допълва той.

Припомняме, че при старта на операциите срещу "Ислямска държава" президентът на САЩ Барак Обама категорично заяви, че американски войници няма да участват в сухопътни акции срещу терористите. В скорошно интервю обаче той леко промени позицията си. "Когато казах "без войници на земята", имах предвид, че няма да правим инвазия в стил "Ирак" с батальони в пустинята. Мисля, че американският народ ме разбра", каза Обама, цитиран от The New York Times. 

Турция нанесе ответен удар по позиции на ИД в Сирия, обстрелвали училище

Турските военни нанесоха ответен удар по позиции в Сирия, откъдето е обстрелвано училище в провинция Килис в Югоизточна Турция, предава...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com