Оралният секс е опасен за здравето!

70671
Оралният секс е опасен за здравето!
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Лекари от САЩ са изяснили, че редовното практикуване на орален секс повишава с 22% риска от възникване на рак на ларинкса. Резултатите от изследването са публикувани в сп. JAMA Oncology, съобщава The Sun.

Ето как обясняват медиците получените резултати. Един от човешките папиломавируси (HPV-16), свързан с рака на шийката на матката, при орален секс може да попадне в устната кухина и да доведе до появата на новообразувания на тъканите на езика, сливиците, мекото небце и ларинкса.

Оралната любов и сексът през очите на известните

"Оралният секс е сто път по-безопасен от вагиналния и аналния" - Шарън Стоун, американска актриса. "Едно от главните умения на мъже тр...

Учените са стигнали до този извод, като наблюдавали 97 000 души в продължение на четири години. В резултат при 132-ма от тях (103-ма мъже и 29 жени на средна възраст 66,5 години) бил открит рак на ларинкса.

Общо учените са открили 15 вида човешки папиломавируси, водещи до рак на ларинкса. HPV-16 е най-разпространеният от тях. Обикновено папиломавирусите се предават по битов и полов път чрез кръвта, кожата и лигавиците. Повечето от тях са безвредни за човека, докато други водят до възникването на онкологични заболявания и появата на брадавици.

Във Великобритания за последните 30 години ракът на ларинкса е получавал все по-голямо разпространение. Всяка година заболяването се открива при 5000 граждани на страната.

Ракът на ларинкса обикновено възниква поради пушене и употреба на алкохол. Освен до рак на шийката на матката и на ларинкса НPV-16 може да доведе до рак на половия член, влагалището и устната кухина.

Майкъл Дъглас: Разболях се от рак заради секс

Американският актьор Майкъл Дъглас, който преди три години се разболя от рак на гърлото, сподели в интервю за британския в. "Гардиън", ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com