Поколение "Корона" - как пандемията навреди на здравето на децата

1738
Поколение "Корона" - как пандемията навреди на здравето на децата
Снимка: Getty Images/Guliver

Пандемията от коронавирус се превърна в катастрофа за много малки деца. При затворени училища и спортни съоръжения децата пропускат физическата активност, необходима им за физическо, умствено и духовно развитие. Това пише в статия на Дойче веле, представена от БГНЕС.

Германия започна частично да премахва различни ограничения за блокиране от ноември. Отпускането на ограниченията е осезаемо и в много райони на страната децата и възрастните отново са започнали да излизат. Но по-специално за децата липсата на физическа активност в дългосрочен план е основен проблем. Много училища и спортни клубове отдавна са отменили спортни уроци и физически дейности.

Загрижени са както родителите, така и професионалистите. „Този продължителен период на ограничено движение е по-голям проблем за малките деца и тийнейджъри, отколкото недостатъците на обучение в когнитивното поле“, казва Александър Вол пред Дойче веле. Вол е спортен учен в Технологичния институт Карлсруе в югозападна Германия. Почти десетилетие той анализира модели на движение сред децата.

СЗО съветва да не се бърза с ваксинацията срещу COVID-19 на деца

Да не се бърза с ваксинацията срещу COVID-19 на деца от 12 г. до 18 г., а първо да се ваксинира възрастното население и гражданите, изл...

Проучванията преди и след това разкриват промени

Малко преди пандемията институтът в Карлсруе проведе проучване на фитнеса и здравето сред представителна група доброволци на възраст между 4 и 17 години. Това от своя страна означава, че Вол може да използва събраните данни за извършване на сравнителни проучвания по време на първото заключване през пролетта на 2020 г. и впоследствие по време на текущото второ заключване. Оказва се, че нивата на движение всъщност са били по-високи по време на първото заключване - от 107 минути до 143 минути на ден. „Това увеличение всъщност компенсира намаляването на спортните дейности в клубовете и училищата“, казва Уол. "Това вероятно може да се отдаде на пролетното време - и на факта, че много родители трябваше да останат вкъщи и изведнъж се оказаха с много повече време, отколкото биха очаквали."

Александър Вол казва, че промените в нивата на движение на децата по време на пандемията са били огромни. Въпреки това, при второто блокиране мобилността спадна до 61 минути, като при половината от малките деца и тийнейджъри се наблюдава срив във физическата активност. И това е проблемът: "Разбира се, децата се нуждаят от движение за здравословно развитие. Не само физическо развитие, но и психическо и духовно."

Многостранно решение

Властите бавно започват да разпознават отрицателното въздействие на пандемията върху младите хора. Сега те компенсират изгубеното време. Германското правителство е предвидило допълнителни 2 милиарда евро във федералния бюджет за пакет от "догонващи мерки", който е съсредоточен върху недостатъците на обучение в училищата, извънкласните дейности в клубовете и по-общите занимания в свободното време. Насърчаването на спорта е част от планирания пакет: това обаче не е основната грижа. Вол посочва по-общо предизвикателство: „Дълго време спортът се разглеждаше като източник на заразяване“. Но нови проучвания показват, че „движението и спортът играят защитна роля“. Например едно скорошно проучване от Съединените щати демонстрира „че физическото бездействие е ключов определящ фактор за особено сериозни случаи на COVID-19“.

Проучване: Малките деца са по-устойчиви на коронавируса заради кръстосания си имунитет

Малките деца изглежда са по-устойчиви на нови вируси като коронавируса SARS-CoV-2, защото имат по-силен кръстосан имунитет. Това е закл...

С други думи, физическата активност е част от решението, а не част от проблема. Ето защо Вол приветства факта, че за разлика от някои от европейските си съседи, Германия не е наложила конкретни ограничения на радиуса на движение на хората - тоест разстоянията, които те действително биха могли да изминат. И той вярва, че това е една от причините, поне в сравнително изражение, Германия да е била по-малко засегната от другите страни от първото блокиране. Сега, заключава той, е крайно време спортът да бъде енергично популяризиран.

Научете се да плувате

Сред вече водещите по този път са Франк Вагнер и Рафаел Шефер, които работят като консервативни депутати в регионалния парламент в малката западна провинция Саар. „Измислихме специална програма за използване на летните ваканции, започващи в края на юли, за да насърчим училищата по плуване да предлагат догонващи курсове и класове“, каза Вагнер пред Дойче веле.

Но наистина ли е възможно да компенсираме всичкото изгубено време? Изследователят Александър Вол казва, че следващите предприети проучвания ще трябва да се съсредоточат върху дългосрочната перспектива: "Ще има ли "поколение корона"? Или ще се недостатъците ще бъдат преодолени с течение на времето? Засега просто не знаем."

В Саарланд Вагнер с удоволствие съобщава, че има огромно търсене на догонващите класове. Многобройни клубове, групи и отделни родители се включват и се грижат колкото се може повече деца да се научат да плуват. Вагнер, квалифициран учител по спорт, също ще води курс. Той казва, че щедро субсидираните двуседмични курсове на практика ще бъдат безплатни и ще бъде осигурено повече финансиране, ако е необходимо, за задоволяване на търсенето. Вагнер казва, че това е малка, но важна стъпка за възстановяване на нормалното състояние. "Това, което връщаме на родителите, е чувството за сигурност: усещането, че въпреки пандемията, децата им ще се научат да плуват." 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна да се оправя сама: Дневният ред на САЩ е публична тайна (ВИДЕО)

Пореден крах на принц Хари в съдебния спор за полицейска закрила

Неволя: В Оренбург построиха сами дига срещу наводнението, може да им я бутнат (ВИДЕО)

Лодки с мигранти заливат Кипър

МААЕ за АЕЦ Запорожие: Опасно близо сме до ядрена катастрофа

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 16.04 - Мрачна прогноза за Киев заради липсата на боеприпаси

Загубиха и веднага донос за ЛГБТ: Женска волейболна драма в Русия (СНИМКИ)

Поредна нощ на протести в Грузия срещу закона по руски за "чуждестранните агенти" (ВИДЕО)

Изборните измами в Русия: Няма проблем (ВИДЕО)

Баща инжектира едногодишната си дъщеря с живак в Германия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа