Полша не допуснала руски самолети с помощ за Италия?

5288
Полша не допуснала руски самолети с помощ за Италия?
Снимка: Pixabay

Полша беше обвинена, че отказала да пусне във въздушното си пространство руски самолети, летящи за Италия с хуманитарна помощ за справяне с коронавируса.

Това заяви руският сенатор и бивш председател на Комисията по международни работи към Държавната дума Алексей Пушков, цитиран от руски и италиански медии.

Според него това е подлост на ниво държавна политика. Освен това става въпрос за помощ, която е предназначена за съюзник на Полша в ЕС и НАТО, посочи още Пушков.

Руската федерация изпрати 14 военно-транспортни самолета Ил-76 към Италия. Руски вирусолози пристигнаха в страната, за да помогнат за справяне с пандемията от COVID-19. Италия е европейската страна, която е най-засегната от коронавируса.

Повече от 100 хил. души вече са оздравели от коронавируса

Така самолетът всъщност не минава по краткия маршрут който включва прелитането на Украйна, Беларус и Полша, а много по-дългия маршрут, летящ над Сочи, Черно море, Сърбия и България.

От своя страна, от полското външно министерство веднага отговориха, че става въпрос за фалшива новина, която хвърля сенки върху европейското сътрудничество.

Министерството уточни, че Русия никога не е искала влизане в полското въздушно пространство и новината за предполагаемия отказ на Полша е неоснователна и невярна.

Западът приема мигранти, а не помага на Италия - защо?

Пандемията от коронавируса принуди членовете на ЕС да свалят маските, доказвайки, че европейската солидарност не съществува и всеки сег...

„Радио Полша” пък пише, че руските въоръжени сили са увеличили въздушните операции близо до границите на НАТО, тествайки готовността на алианса по време на пандемията. Руски стратегически бомбардировачи летят все по-често над Атлантика и Северно море, тествайки реакцията на натовските сили на фона на пандемията.

В доклад се казва, че Москва иска да провери готовността на НАТО и времето за реакция, което може да е забавено заради изместения фокус към справяне с болестта. Някои от страните в НАТО мобилизираха и армиите си в помощ на населението.

В събота президентът на Русия Владимир Путин потвърди, че ще предоставят помощ на Италия, която е най-засегнатата страна в Европа.

След това седем самолета Ил-76 от военнотранспортната авиация на ВКС на Русия излетяха от летище "Чкаловски", Московска област, за Италия, за да доставят руски военни лекари - вирусолози и епидемиолози, а също и модерно оборудване за диагностика и дезинфекция.

Ето как климатът влияе на коронавируса

Русия спира всички полети за чужбина и идващи отвън - с малки изключения

От утре сутрин (23 март) Русия спира авиопревозите от и до всички страни по света заради пандемията от коронавирус, съобщи Федералната ...

Медицинската помощ, която Русия оказва на Италия в борбата с коронавируса, няма за цел да се спечели подкрепата на Рим за вдигане на санкциите на Европейския съюз срещу Москва, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Очевидно е, че това е свързано с превантивни мерки, решението носи превантивен характер във връзка със ситуацията около общата борба с коронавируса", заяви Песков.

Междувременно, Русия изключи гражданите на съюзените с нея бивши съветски републики от забраната за влизане в страната на чужденци заради превенцията срещу разпространението на коронавируса.

В Италия към момента  има над 63 000 случая на коронавирус и повече от 6000 починали.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 24 март"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа