Ето как климатът влияе на коронавируса

9696
Ето как климатът влияе на коронавируса
Снимка: iStock

Климатът влияе значително върху разпространението на коронавируса. Според една от теориите, това е сезонна инфекция, също каквато е грипът, твърди Виктор Малеев – експерт по борба с опасни заразни болести в Руската академия на науките.

По време на пресконференция той заяви, че климатът и дори всекидневното състояние на времето може да окаже въздействие върху вируса, предаде РИА Новости.

Повече от 100 хил. души вече са оздравели от коронавируса

Над 100 хиляди души от заболелите от новия коронавирус са оздравели. Това сочат данни от няколко платформи. Повече от 16 хиляди пък са...

Коронавирусът е сезонна инфекция, подобно на останалите респираторни заболявания, които са около 200, твърди ученият.

По-голямата част от тях имат сезонен характер, така че е напълно приемлива тезата, че има връзка между климата и разпространението на коронавируса.

Повече от 100 хил. души вече са оздравели от коронавируса

Интересна е и теорията на вирусологът Томас Пийчман. Пред Deutsche Welle той посочва, че външните условия в северното полукълбо в момента са практически идеални за бързото разпространение на вируса. И най-сериозният фактор в това отношение е температурата.

Дихателните вируси, т.е. тези, които се разпространяват през дихателните пътища, се радват на много благоприятно развитие при хладно време. "Вирусите имат по-голяма стабилност при ниски температури. Това е подобно на храната, която се съхранява най-дълго в хладилника", казва Пийчман.

И в Африка започнаха с все по-крути мерки заради коронавируса

Западноафриканските държави Сенегал и Кот д'Ивоар обявиха извънредно положение пред заплахата от новата пандемия от коронавирус, съобщи...

И колкото по-топло става, толкова по-трудни са условията за много вируси.Коронавирусът е заобиколен от липиден слой, с други думи - слой мазнини. Този слой не е много устойчив на топлина, което означава, че вирусът бързо се разгражда, когато температурите се повишат. Други вируси, като норовирусът, са по-стабилни, защото се състоят главно от протеини и генетичен материал.

И все пак би било прибързано да се правят такива оптимистични заключения. Ако погледнем към други два смъртоносни члена на семейството на коронавирусите - Тежкия остър респираторен синдром (SARS) и Близкоизточния респираторен синдром (MERS), може да ни помогне да разберем как COVID-19 може да действа в летните горещини.

"Миналите огнища на коронавирус - SARS и MERS - не са показали ясни признаци за сезонност. Избухването на SARS приключи през юли, но не е ясно дали точно заради температурите. Междувременно MERS не показва влияния от сезоните", коментира Томас Болики, директор на Глобалната програма за здравеопазване на Съвета по външни отношения във Вашингтон.

Замирането на SARS през лятото може да се дължи на друг фактор, а не на темпаратурите - влажността на въздуха.

При изкашляне патогените излизат от дихателните пътища и буквално оставят да висят във въздуха. В студени и обикновено сухи зимни дни малките капчици заедно с вирусите плуват във въздуха по-дълго, отколкото когато влажността на въздуха е висока.

И в Австралия вече усещат все по-силно коронавируса

Броят на заразените с коронавирус в Австралия надхвърли 1800 души, сочат последните данни на Министерството на здравеопазването на стра...

Освен това - дори COVID-19 да стане по-малко активен през лятото, това не означава, че той не може да се завърне, ако медиците и учените не установят контролиран начин за борба с него. Рискът в случая е той да се превърне в сезонен вирус без глобални съгласувани публични здравни интервенции, за да се предотврати разпространението му, както стана при свинския грип през 2009 г.

Все пак и с този вирус светът успя да се справи, както и с много други. Важният въпрос е с цената на какви жертви и неудобства.

Може би и сега ще се окаже, че коронавирусът ще приключи с началото на пролетта в северното полукълбо.

Според Световната здравна организация (СЗО) обаче има повече от 20 случая на COVID-19 в Австралия и един случай в Бразилия - в южното полукълбо. А там зимата тепърва предстои.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 24 март"

Заразата с коронавирус настъпва все по-бързо в глобален мащаб

Само за денонощие, новопотвърдените случаи на коронавирус (COVID-19) в глобален мащаб станаха около 40 000 и вече надхвърлят 380 000 ду...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ритат го паднал на земята: Скандал с полицейско насилие в Русия (ВИДЕО)

Унищожиха Триполската ТЕЦ, защото имахме 0 ракети: Зеленски

Рекорд от бягащи от задължителна военна служба в Русия

Австрийка намери глава на плъх в пакет замразени зеленчуци

Гори историческата фондова борса на Копенхаген (ВИДЕО)

Руска пропагандистка предложи бесилки за недоволните в окупираните територии (ВИДЕО)

Журналистите в Гърция стачкуват

Дания и Полша обсъждат поставянето на Железен купол над Европа

Украйна да се оправя сама: Дневният ред на САЩ е публична тайна (ВИДЕО)

Пореден крах на принц Хари в съдебния спор за полицейска закрила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа