Президент за милиарди: Колко богат е Путин?

8893
Президент за милиарди: Колко богат е Путин?
Снимка: Getty images/Guliver

Западните страни наложиха замразяване на активи и забрани за пътуване на членове на елита на Русия, включително роднини от вътрешния кръг на Путин. Санкциите срещу руски компании също са тежки. САЩ забрани на някои от най-големите банки в Русия, като PJSC Sberbank и VTB Bank, да работят с американската финансова система. ЕС планира също така да забрани на няколко руски банки да купуват и продават европейски ценни книжа. Засега обаче все още няма санкции за руския президент Владимир Путин.

Богатството на Путин

Путин превзема Украйна. А после какво?

С обявяването на война на Украйна на 24 февруари, се сбъднаха най-лошите прогнози и страхове, касаещи личността на Владимир Путин. А мн...

Ако световните лидери решат да санкционират Путин, последиците от подобно действие трудно биха се измерили, тъй като нетната стойност на богатството му е въпрос на различни догадки. Според официалните разкрития от Кремъл руският президент печели доход от 140 000 долара и притежава три коли, ремарке, и апартамент с площ 800 кв.м. Използва и апартамент с площ 1600 квадратни метра в Москва.

Вътрешният кръг на Путин обаче е изключително заможен, което предполага, че президентът е много по-богат. Течове като Панамските документи и Pandora Papers, които съдържат информация за тези, които крият пари в офшорни сметки, разкриха, че руски лица, които са в тесни връзки с Путин, са натрупали богатства, простиращи се в стотици милиони долари.

Станислав Белковски, руски политически анализатор и критик на Путин, е изчислил, че Путин е имал нетна стойност от 70 милиарда долара през 2012 г. Изчисленията са били направени за Бюрото за разследваща журналистика, въз основа на твърдения, че руският президент има дялове в руски петролни и газови компании като Газпром и Сургутнефтегас.

Андерс Аслунд, шведски икономист и автор на Русия Crony Capitalism: Пътят от пазарна икономика към клептокрация, дава по-висока оценка, твърдейки, че Путин има някъде между $100 милиарда и $150 милиарда активи - Икономистът прави изчисленията на базата на приятелите на Путин, които според него държат между 500 милиона и 2 милиарда долара, всеки от името на руския президент.

Ще превърне ли Путин войната в Украйна в ядрена война?

Възможно ли е войната в Украйна да се превърне в ядрена война, в Трета световна война? Размисли по този въпрос, след като руският прези...

Може би най-крайната оценка на богатството на Путин е от финансиста Бил Броудър — ожесточен критик на руския президент и една от основните причини да съществува американския закон "Магнитски". Сенатът през 2017 г., смята че руския президент е "един от най-богатите мъже на света", с активи на обща стойност до 200 милиарда долара. Тази сума би направила Путин по-богат от Джеф Безос, Бил Гейтс и Илон Мъск.

Други твърдят, че опитът да се изчисли богатството на Путин е невъзможен. Казват, че руският президент контролира толкова голяма част от руската икономика, че упражнението е безсмислено. Руският милиардер Сергей Пугачев твърди в Пазителя през 2015 г., "Всичко, което принадлежи на територията на Руската федерация Путин, се счита за негово... Всеки опит за изчисляване на (нетната му стойност) няма да успее".

Независимо от това, непрозрачният характер на нетната стойност на руския президент — и как той може да бъде разпространен сред вътрешния му кръг — означава, че всички оценки се основават на голяма спекулация. От своя страна Форбс избира да не включва Путин в списъка си с милиардери, като отбелязва през 2015 г., че не е "в състояние да провери собствеността му. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com