Първа цел: Путин праща на смърт безброй войници, за да разколебае Запада (ВИДЕО)

8446
Първа цел: Путин праща на смърт безброй войници, за да разколебае Запада (ВИДЕО)
Снимка: 56 ОМПБр/Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Русия стартира офанзива в Украйна без да е достатъчно добре подготвена за това в практически план, но с мисъл да окаже (психологически) натиск върху Запада и да го разколебае и дори спре да дава военна помощ на Украйна. Това е основното заключение в дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната).

Заключението се базира на данните за огромните руски загуби за 2 месеца в битката за Авдеевка: Разсекретени данни разкриха чудовищни руски загуби край Авдеевка. Тези данни на АНС са гарнирани със същото заключение като ISW – издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин хвърля всичко напред с цел спиране подкрепата на Запада, за да може в бъдеще да спечели войната в Украйна въпреки цената. Основен фактор за това решение е липсата на голям успех в лятната украинска контраофанзива и доброто представяне в отбрана на руската армия специално в Запорожието. Не става въпрос за гонене на военен успех в краткосрочен план – основна цел е да бъде разбита решимостта на Запада да помага на Украйна.

В анализа на ISW има и числа като аргумент в подкрепа на тази теза – при оценка на АНС за 315 000 убити и ранени руски войници в Украйна от началото на войната, украинското разузнаване обяви през септември 2023 година, че на бойното поле в страната има 420 000 руски войници. Всичко това показва, че частичната мобилизация и руските практики „под сурдинка“ за набиране на войници дотук балансират успешно чудовищните руски загуби. Русия опитва да разшири армията си и като стратегически резерв за евентуален бъдещ сблъсък с НАТО, мобилизира и военно-промишления си комплекс, но гигантските загуби в Украйна засега подкопават ефективността на тези действия.

ОЩЕ: Путин готви Русия за нови войни: Поредни видими стъпки (ВИДЕО)

Развитие на войната в Украйна: Бойните действия на фронта

Яростните боеве по целия фронт в Украйна продължават, но определно в последните дни фокусът е Авдеевка. Според сутрешната сводка на украинския генщаб, от 95 бойни сблъсъка по целия фронт 51 са при Авдеевка, а още 13 са при Маринка, която е близо на юг от Авдеевка.

Въпреки колосалният брой руски атаки, при Авдеевка особен напредък на руснаците няма. Има геолокализирани видеокадри, показващи лек руски напредък югозападно от Авдеевка, но в сутрешния си обзор популярният руски военен телеграм канал "Рибар", който е създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, говори как руски сили стигнали чак до градската част на Авдеевка от юг (улица "Колосова"). Визуални доказателства за това няма, а изрично и постоянно има съобщения, че ситуацията е много динамична и често контролът върху различни позиции се сменя, при това дори по няколко пъти на ден. Показателно е, че руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов не бърза да говори за такъв руски тактически успех в своя обзор – вместо това признава украинския тактически успех при Горловка. За него от ISW пишат, че е помогнало лошото време – руските разузнавателни дронове не са могли да летят заради силен вятър и украинската армия е извършила светкавична успешна операция. Тя е важна, защото създава проблеми на руснаците за северния фланг на Авдеевка: Изненада за руснаците: Украйна с важен военен успех в битката за Авдеевка (ВИДЕО)

Именно на северния фланг на Авдеевка руснаците зациклиха – няма руски хвалебствия за напредък при коксохимичния завод и Степово (3 километра северозападно от Авдеевка), а има украински данни (в обзора на ISW), че украински военни части успешно са контраатакували и са върнали някои позиции при Степово. Специално за Маринка Пегов пише, че украинците губят последните си позиции там, само че не отстъпват – парадокс в изказа или признание, че за руската армия всеки минимален успех е съпроводен от големи загуби?

По отношение на Бахмут, украинският военен наблюдател Константин Машовец пише де факто същото, което и "Рибар" - руснаците владеят инициативата и се целят в плацдарм за атака на Часов Яр: "Доколкото ми е известно, противникът успя да достигне директно до североизточните покрайнини на село Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут), да окупира село Хромово (1-2 километра западно от Бахмут) и да проникне северно от село Клещеевка (7 километра юг-югозапад от Бахмут)". "Рибар" вече говори и как 3-та щурмова украинска бригада (формирана от бившия полк "Азов") бил изтеглен заради големи загуби – но в "Украинская правда" цитираха говорителя на бригадата, защото от 1 година се бият в Бахмут и има ротация. Говорителят обаче казва и, че се търсят нови попълнения за бригадата.

За източния бряг на Днепър и западната част на Запорожието няма някакви особени новини – битки с променлив успех, според Пегов, който обаче казва, че при Работино (10 километра южно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол) руснаците вече владеят инициативата и опитват да си върнат загубеното от украинците през лятната контраофанзива – дотук това е далечна перспектива. Машовец обаче твърди, че руснаците мръднали само 800 метра напред от Новопокроповка (12 километра южно от Орехов).

При Купянск ситуацията остава непроменена – ключът за успешна атака на града е Синковка (8 километра североизточно от Купянск), а там руснаците не могат да стигнат дори до покрайнините.

Доверени рупори на пропагандата на Путин

Руското издание РБК съобщи, че Владимир Путин е назначил и мисли да назначи за "доверени лица" в кампанията си за нов президентски мандат някои известни фигури в руското информационно пространство, особено Телеграм. Става въпрос за военния кореспондент на "Комсомолская правда" Александър (Саша) Коц, а се обмисля към него да се добавят Семьон Пегов (WarGonzo) и кореспондентът на "Известия" и руски пропагандист Александър Сладков. Отделно, командващият проруския сепаратистки батальон "Спарта" Артьом Жога също ще е доверено лице на Путин – именно той поиска в нагласена за пред камерите ситуация от Путин пак да се кандидатира за президент на Руската федерация. По закон в Русия кандидат за президент може да привлече в кампанията си до 600 доверени лица: С режисирана сценка Путин обяви кандидатурата си за президентските избори през 2024 г. (ВИДЕО)

Съд в Санкт Петербург реши да екстрадира трима малолетни узбеки и родителите им, защото малолетните са угасили Вечния огън в руския град. Единият от тях е държан в център за малолетни престъпници – родителите ще бъдат глобени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com