Русия изпрати "нови важни факти" за малайзийския боинг на Нидерландия

6001
Русия изпрати "нови важни факти" за малайзийския боинг на Нидерландия
Снимка: Gettyimages

Зам.-ръководителят на Росавиация Олег Сторчевой е изпратил на Съвета по сигурност на Нидерландия забележки към окончателния доклад на холандското ведомство за обстоятелствата около гибелта на малайзийския боинг над Украйна през лятото на 2014 г., съобщава ТАСС.

Става дума за факти, получени в резултат на работата на руските експерти след публикуването на доклада на 13 октомври 2015 година, с отчитането на "допълнителни сведения", посочени в холандския документ, пояснява Сторчевой.

Осигуриха достъп на малайзийски полицаи до мястото на катастрофата в Украйна

Украйна и Малайзия са подписали споразумение за осигуряване на достъп на малайзийски полицаи до мястото на катастрофата на малайзий...

В писмото му се подчертава, че "новите важни факти, получени от специалистите на Руската федерация при провеждане на допълнителни експерименти и изследвания, сочат необоснованост и недостоверност на сведенията, посочени в окончателния доклад" по цяла редица точки.

По-конкретно руснаците критикуват изводите за гибелта на боинга в резултат на въздействието на бойна част 9Н314М, която носела ракета серия 9М38, използвана в зенитните ракетни комплекси "Бук".

Външният вид на открит фрагмент от корпуса на ракетата, която вероятно е свалила малайзийския боинг, не съответства на външния вид на фрагментите, които се образуват при взрив на бойна част на ракета от серията 9М38 (9М38М1). Освен това международната комисия е направила неверни изводи за пространственото положение на ракетата спрямо лайнера в момента на неговата гибел, а също и на района, откъдето тя е изстреляна, се казва в писмото на Росавиация.

Той нарекъл и неоснователен и извода за вероятното присъствие в Източна Украйна на "тежки" средства на ПВО, неподконтролни на украинските власти. Заедно с това зам.-шефът на Росавиация напомнил, че писмото с критиката към разследването на катастрофата, изпратено на холандската страна през септември 2015 година, е било игнорирано.

САЩ забраниха на превозвачите си да летят над Източна Украйна

Американските власти забраниха на американските превозвачи да летят над Източна Украйна, предаде УНН. Мярката е взета във връзка с кат...

Заедно с това данните за гибелта на военния самолет Ан-26 на 14 юли 2015 година, които в отчета се назовават като основание за прекратяването на полетите, са били доведени до знанието само на западните дипломати и се явяват противоречиви, твърдят в Росавиация. Освен това, по думите на Сторчевой, от април 2014 година до катастрофата на малайзийския Boeing през юли същата година украинските власти "нито веднъж не са дали официална информация, в която еднозначно – както се изисква по международните стандарти – да посочват заплаха за сигурността на гражданските полети, свързана с прилагането на различни видове оръжия в региона вследствие на въоръжен конфликт".

"Властите на Украйна съзнателно са скрили или изкривили реалните заплахи за сигурността на полетите на гражданската авиация... Като следствие други държави и авиокомпании (включително Малайзийските авиолинии) не са имали необходимите и достатъчно официални данни за вземане на решение за отказ от полети над територията на Украйна", се казва в писмото на Сторчевой.

Припомняме, че Boeing-777 на Малайзийските авиолинии, изпълняващ рейс MH17 от Амстердам за Куала Лумпур, претърпя катастрофа на 17 юли 2014 година в небето над Украйна. Загинаха 283 пътници и 15-членен екипаж. Международната комисия по разследването на катастрофата стигна до извода, че лайнерът е бил свален от зенитно-ракетен комплекс "Бук".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа