Две са официалните версии кой е изстрелял ракетата, свалила MH17 над Украйна

6499
Две са официалните версии кой е изстрелял ракетата, свалила MH17 над Украйна
Снимка: Getty Images

Днес официално излизат резултатите от двете паралелни разследвания за причините за катастрофата на самолета MH17 на Малайзийските авиолинии в Източна Украйна отпреди година. Както според международното, така и според руското проучване става дума за удар с ракета "земя-въздух" "Бук". Разминавания обаче за мястото, от което е изстреляна ракетата – според руската страна става дума за контролирана от Украйна област, а според международното разследване – за област под контрола на проруските бунтовници.

Малайзийският самолет е бил свален от ракета "Бук", изстреляна от територията на Източна Украйна, контролирана от проруските сепаратисти. Това пише холандския вестник Dutch daily, цитирайки международното разследване. Позовавайки се на три източника Volkskrant daily съобщава, че разследването е установило, че Boing-ът е бил ударен от ракета „земя-въздух“. В него се отхвърля информацията, че самолетът е поразен от територия, контролирана от украинската армия.

Сваленият над Украйна MH17 е бил ударен от снаряд на руските "Бук"

Самолетът MH17 на Малайзийските авиолинии е бил свален в Източна Украйна от ракетната оснановка "земя'-въздух" "Бук", пише холандски ве...

Същевременно от руския концерн ПВО "Алмаз-Антей“, който провежда паралелно разследване на случая с падналия малайзийски Boing, съобщиха, че действително самолетът е бил свален от ракета "Бук", като уточниха, че това е тип 9М38. Руската страна обаче посочва, че ракетата е била изстреляна от областта, контролирана от украинските сили за сигурност около Зарощенское в област Донецк.

„Днес можем еднозначно да кажем, че ако Boeing-ът е бил ударен от „Бук“, то е бил поразен от ракета 9М38 от страна на селището Зарощенское“, каза пред журналисти генералният директор на ПВО "Алмаз-Антей“ Ян Новиков, предаде „РИА Новости“. През юни тази година ПВО "Алмаз-Антей“, който се явява производителя на системата „Бук“, публикува доклад за падането на MH17, според който ударите са били цялата дължина на самолета - от кабината на пилота до опашката.

Както руската, така и украинската армия притежава системите "Бук". Последната ракета тип 9М38 е била произведена в СССР през 1986 година. Този тип ракети са били изтеглени от въоръжението на руската армия през 2011 година, съобщи обаче Ян Новиков.

"Бук" е самоходен зенитно-ракетен комплекс, използван за цели като самолети, хеликоптери и дори вражески ракети, които летят на средна и ниска височина. Производството на "Бук" започва през 1972 година в СССР и продължава в Руската федерация. През 2016 година се планира серийното производство на ракетите 9К317М "Бук-М3".

След по-малко от две седмици Украйна затваря небето си за руски самолети

От 25 октомври самолети на руски авиокомпании няма да имат право да прелитат над Украйна. Това съобщи украинското министерство на инфра...

Пасажерите на Boeing 777 на Малайзийските авиолинии, който летеше от Амстердам до Куала Лампур, се разби на 17 юли миналата година в област Донецк в Източна Украйна. Намиращите се на борда 298 души загинаха, като 193 от тях бяха граждани на Нидерландия. Преди дни беше съобщено, че в телата на загиналите по време на катастрофата на малайзийския самолет са били открити осколки от ракетна система „Бук“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа