Русия каза откъде през България е минал товарът за Кримския мост

10254
Русия каза откъде през България е минал товарът за Кримския мост
Снимка: Getty Images

Петима души са задържани от Федералната служба за сигурност - трима граждани на Украйна и Армения, в рамките на разследването на взрива на Кримския мост, съобщи Интерфакс. За организатор е посочено украинското военно разузнаване. От руската спецслужба (ФСБ) допълват, че задържаните са участвали в подготовката на престъплението. 

Според следствието взривното устройство е било скрито в рулони от полиетиленово фолио в 22 палети с общо тегло 22770 кг и в началото на август е изпратено от търговското пристанище на Одеса в пристанището на гр. Русе, съгласно договор № 02/08/2022 между ООО "Транслогистик УА" (гр. Киев) и "Baltex Capital S.A.".

Велизар Шаламанов: Темата с взривения камион на Кримския мост не е затворена за България

Темата за взривения на Кримския мост камион не е приключена, тя сега се отваря за България. Това каза по БНР Велизар Шаламанов, бивш ми...

Проверка на Actualno.com в Търговския регистър показа, че регистрирана в Русе фирма "Балтекс" няма. Такива фирми са регистрирани в Белово, Пазарджишка област, и в село Струмяни, Благоевградско. Собственикът е един и същ - гръцки гражданин, Николаос Харакидис. Предметът на дейност е основно текстил и внос и износ на стоки, като изглежда основната дейност е търговия с дрехи втора употреба.

Според ФСБ, в организирането на препращането на товара от България в пристанище Поти (Грузия), а след това в Армения са участвали гражданите на Украйна Михаил Владимирович Цюркало, р. 1975 г., Денис Олегович Ковач, р. 1979 г.р., Роман Иванович Соломко, р. 1971 г., гражданите на Грузия Сандро Иносаридзе, брокер на име "Леван" и арменският гражданин Артур Терчанян, р. 1985 г.

От 29 септември до 3 октомври 2022 г. в Ереван в терминала "Трансальянс" товарът е преминал митническа проверка и е станала подмяна на документи, твърдят още от руската спецслужба. След това за изпращач е посочена фирмата "ГУ АР ДЖИ ГРУП" (Армения, гр. Алаверди), а за получател - фирмата "Лидер" (гр. Москва)", твърди руската страна.

След проверка на службите: Камионът, взривил Кримския мост, никога не е бил в България

Според руската версия, на 4 октомври товарът е преминал руско-грузинската граница на КПП "Верхний Ларс" и на 6 октомври е доставен и разтоварен в база Армавира в Краснодарския край. На 7 октомври със съдействието на Р. Соломко, Вл. Злоба и още петима граждани на Русия документите на товара отново са променени и за изпращач е посочена фирмата "ТЭК-34" (гл. Уляновск), а за получател несъществуваща фирма в Крим.

Весела Чернева за българската следа при взрива на Кримския мост: Искат да сплашат обществото ни

Това е дъвка. Искат да бъде сплашено българското общество. Непрекъснато сме обект на такива опити да бъдем паникьосани. Това мнение изр...

От Федералната служба за сигурност на Русия допълват още, че палетите са били натоварени в камион от гражданина на Русия Махир Юсубов, р. 1971 г., а на 8 октомври 2022 г. в 6:30 часа е бил осъществен взривът. 

"Контролът на придвижването на товара по целия маршрут, както и контактите с участниците в престъпната схема е осъществявал сътрудникът на главното управление на украинското разузнаване, представящ се за Иван Иванович. Той е използвал за координация виртуален анонимен номер и такъв, регистриран на украинския гражданин, жител на Кременчук Сергей Владимирович Андрейченко, р. 1988 г.", се казва още в съобщението на ФСБ.

Оттам допълват, че разследването на "терористичния акт" продължава, а всички негови организатори и съучастници ще бъдат привлечени под отговорност в съответствие с руското законодателство.

Междувременно украинският информационен източник "Труха" отново пусна кадри с проверка на предполагаемия камион-бомба точно преди да влезе на Кримския мост. Според версията на "Труха", ФСБ нарочно са провалили проверката на камиона с рентген и публикуват снимка на проверка от друг камион, който е различен - това личи поради липсата на чифт от колелата и на една от осите.

Руски опозиционер: Москва разглежда България като свой "троянски кон" в НАТО и ЕС

Руският опозиционер Генадий Гудков смята, че намесването на името на България във взривяването на Кримския мост не е случайно.  "...

Съветник на президента: Темата с българската следа при взрива на Кримския мост е приключена

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа