Русия наложи временна забрана за износ на зърно и захар

6877
Русия наложи временна забрана за износ на зърно и захар
Снимка: iStock

Руската подкомисия по митническо-тарифно и нетарифно регулиране, защитни мерки във външната търговия към правителствената комисия за икономическо развитие и интеграция е решила временно да забрани износа на зърнени култури за страните от Евразийския икономически съюз, съобщиха от пресслужбата на руското Министерство на икономическото развитие, цитирани от ТАСС.

Освен това подкомисията подкрепила решението за временна забрана на износа на бяла захар и сурова тръстикова захар от Русия за трети страни, отбелязва пресслужбата. Действието на двете мерки е предвидено за периода до 31 август на текущата година.

"Решенията са насочени към осигуряване на продоволствената сигурност на страната и ще помогнат за защитата на вътрешния пазар при сегашните условия. В същото време се запазва възможността за сътрудничество със страните от Евразийския икономически съюз", казва представител на министерството.

Ограниченията за зърнени култури, според Министерството на икономическото развитие, ще засегнат пшеницата и меслина (меслин – смес от пшеница и ръж, обикновено в пропорция 2:1), ръжта, ечемика и царевицата. В същото време ще бъде предвидено изключение за доставки по лицензи за износ, издадени от Министерството на промишлеността и търговията.

„По данни на Министерството на земеделието на Русия в момента предлагането на зърно в Русия надхвърля 150%. В същото време временната забрана за износ ще предотврати преточването на селскостопански продукти, като се има предвид, че страните от Евразийския икономически съюз вече са направили необходимите обеми покупки през текущия сезон в безмитен режим“, се казва в съобщението.

От Министерството на икономическото развитие подчертаха, че решението на подкомисията е съгласувано от първия вицепремиер на Руската федерация Андрей Белоусов.

Износът на захар ще бъде забранен с уговорката, че доставките за страните от Евразийския икономически съюз ще бъдат възможни въз основа на издадени разрешителни от Министерството на земеделието, уточняват от пресслужбата на Министерството на икономическото развитие.

Освен това по време на заседанието на митническата подкомисия било решено да се изготвят предложения за разглеждане от Евразийската икономическа комисия на временно нулираане на митата върху редица стоки, включително картофи, лук, чесън, зеле, моркови, какао и плодови пюрета, се отбелязва в прессъобщението. Също така било решено към този списък да се добавят редица стоки за деца, по-специално готови хранителни продукти, предназначени за малки деца и основа за производство на заместители на майчиното мляко. Готовите предложения ще бъдат представени на заседанието на Евразийската икономическа комисия на 17 март.

От своя страна руското земеделско министерство подчертава, че днес Русия напълно отговаря на нуждите си от основни хранителни продукти. В същото време Руската федерация се нуждае от защита от влиянието на негативни фактори в контекста на нестабилността на световния пазар, изпреварваща ръста на търсенето и световните цени на продоволствието, съобщават от пресслужбата на министерството.

„Заслужава да се отбележи, че нуждите на страните от Евразийския икономически съюз от руско зърно са задоволени повече от два пъти от началото на сезон 2021/2022 г. В комплекса от обсъдените и вече реализирани правителствени мерки ще осигурят гъвкаво регулиране на вътрешния пазар, ще изключат възможносттта за дефицит и рязко увеличение на цената на суровините и обществено значимите продукти“, отбелязват от земеделското министерство.

По-рано руското правителство определи списък на стоки и оборудване, внесени по-рано в Русия от чужбина, чийто износ се забранява до края на 2022 г. В същото време бе взето решение за ограничаване на износа на някои видове дървен материал от Русия за „неприятелски“ страни. „Списъкът включва технологично, телекомуникационно, медицинско оборудване, превозни средства, селскостопанска техника, електрическа апаратура – общо над 200 стоки, включително железопътни вагони и локомотиви, контейнери, турбини, машини за обработка на метал и камък, монитори, проектори, пултове и панели“, се казва в изявление на кабинета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа