Русия не е доволна от Порошенко, в Източна Украйна се води война

29684
Русия не е доволна от Порошенко, в Източна Украйна се води война
Снимка: Gettyimages

Русия не е доволна от временното прекратяване на огъня в Източна Украйна и за пореден път поиска окончателно спиране на военните действия. Това стана чрез изявление на руския външен министър Сергей Лавров.

"Ако огънят бъде прекратен окончателно, а местните опълченци също проявят добра воля и след това последват преговори, това ще бъде крачката, която всички очакваме от президента Петро Порошенко", обясни Лавров. "Ако обаче целта е само опълченците да предадат оръжията си и да бъдат вкарани в затвора, а така наречените сепаратисти да напуснат Украйна, това вече прилича на етническа чистка", добави руският външен министър, информира в. "Сега". Той изрази надежда, че Порошенко няма да избере този сценарий.

Украйна ще подпише Споразумението за асоцииране с ЕС на 27 юни

Новият украински президент Петро Порошенко заяви, че ще подпише ключовата търговска и икономическа част от Споразумението за асоцииране...

Ръководителят на администрацията на Кремъл Сергей Иванов определи събитията в Украйна като гражданска война, която се превръща в "геноцид срещу собствения народ". Той направи това изявление в Ростовска област по време на среща с доброволци, които помагат на десетките хиляди украински бежанци там. По негови думи ситуацията в този регион доказва, че в Украйна има хуманитарна катастрофа.

Междувременно предложеното временно спиране на огъня от страна на Киев не влезе в сила, а сраженията в Донбас вчера се подновиха с още по-голяма интензивност. Украински военни и местни опълченци използват танкове, бронирана техника и стотици свои бойци, при което се съобщава за десетки загинали и от двете страни. Най-ожесточени са сраженията край Красний Лиман, Лисичанск, Славянск, който вчера беше окончателно обкръжен. "В момента водим най-голямото си сражение, като в него участват поне 4000 сепаратисти. И ако трябва, ще има 4000 гроба", заяви украински военен източник, цитиран от агенциите.

Опълченците край Луганск пък съобщиха, че са разгромили украинския батальон "Айдар" при сражения край селището Металист, при което са пленили осем бойци. Това беше потвърдено и от украински военни. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен съобщи, че Русия отново е струпала свои войски на границата с Украйна. Според властите в Киев става дума за поне 16 000 руски войници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа