Украйна ще подпише Споразумението за асоцииране с ЕС на 27 юни

18813
Украйна ще подпише Споразумението за асоцииране с ЕС на 27 юни
Снимка: Getty Images/Guliver

Новият украински президент Петро Порошенко заяви, че ще подпише ключовата търговска и икономическа част от Споразумението за асоцииране с ЕС на 27 юни в Брюксел.

Отказът на предишния държавен глава Виктор Янукович да подпише споразумението през ноември миналата година предизвика кървави протести, които доведоха през февруари до свалянето му от власт. Временното правителство на премиера Арсений Яценюк подписа политическата част от споразумението в Брюксел на 21 март, информира БГНЕС.

Полша е първата дестинация на Петро Порошенко като президент на Украйна

Новият украински президент Петро Порошенко започва днес първата си задгранична визита в качеството си на държавен глава на Украйна, п...

Въпреки това властите в Киев отложиха подписването на икономическата част, защото тя изискваше Украйна да отмени бариерите за внос, целящи защитата на земеделските стопани и на стоманените заводи в източната част от пряка конкуренция от ЕС, припомня АФП.

Вестник The Wall Street Journal съобщи по-рано, че Порошенко обмисля да отложи подписването на търговската част от споразумението след стабилизирането на ударената от рецесията икономика и разрешаването на конфликта с проруските сепаратисти в индустриалната източна част на страната.

Подписването на цялостното споразумение на практика ще откъсне Украйна от ръководения от Москва Митнически съюз с участието няколко бивши съветски държави. Днес Русия отново заплаши да наложи търговски ограничения на Украйна, ако тя подпише цялостното споразумение с ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа