Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия ще разклаща Балканите, искри ще има не само в Косово, според дипломат

02 август 2022, 13:40 часа • 16120 прочитания

В последния ден от юли вниманието на света беше приковано към събитията на границата между Сърбия и Косово, които се развиха стремително. Буквално за часове там се чуха изстрели, а от страна на Сърбия - и коментари за денацификация на Балканите. Какво доведе до изострянето на конфликта между двете държави, замесена ли е Русия в провокациите и как Кремъл се опитва да нагнети ситуацията на Балканите разказва Олександър Левченко, украински дипломат и бивш посланик в Босна и Херцеговина в ефира на Апостроф TV.

Подобна ситуация имаше точно преди година, напомни дипломатът. Тогава бяха въведени нови правила от страна на Косово за онези нейни граждани, които живеят на територията на републиката, но имат сръбски документи - изискването е вече те да имат и косовски документи и регистрация. Ако те не са налични, съответно трябва да получат разрешителни при преминаване на границата. Сега просто тези нови документи трябваше да влязат в сила. Истината е, че самите косовски албанци вече 11 години са принудени при влизането си в Сърбия да пререгистрират номерата си. И 11 години нямаше принцип на реципрочност. А когато най-накрая Косово реши да го приложи, се сблъска с неразбиране. И с наратива, че по този начин се ограничавали правата на местните сърби. 

Ситуацията сега обаче бе овладяна бързо като бе договорено прилагането на този закон да се отложи с 30 дни. Ангажира се и посолството на САЩ в Прищина, което проведе срещи с правителството, президента и с представители на сърбите, живеещи в Косово. 

Но изявлението за денацификация на Балканите, направено от един от членовете на управляващата партия в Сърбия - Владимир Джуканович, е доста обезпокоително, посочи Левченко. Това е чисто московска фразеология - термин, който се използва от Кремъл. И всъщност представлява скрита заплаха към съседите. Става същата подмяна на тезите, която прави Русия по отношение на Украйна. В смисъла, който влагат руските власти, денацификацията е унищожаване на всичко украинско, на украинската нация и държавност. И именно това те правят на практика във временно окупираната територия на Украйна. Затова подобна публикация в социалните мрежи от страна на сръбски политик е опасна, тя повтаря чисто руски наратив.

Левченко отбеляза, че преди година, когато Русия започна да се готви за войната с Украйна, тя отново се опита за създаде конфликт в Косово, който да отклони вниманието на САЩ и Европа. Тогава руският посланик Боцан-Харченко пристигна на косовската граница и провокира косовските сърби към по-активни действия. Но от международния контингент на KFOR, който разполага с доста сериозна техника и сериозно обучен военен персонал, беше показано, че  няма да бъдат допуснати военни провокации. Тогава руснаците не успяха да разпалят конфликт, който да прерасне в някаква въоръжена фаза.

Но Русия продължи да тества ситуацията, добавя дипломатът. Миналата година в Косово не се получи, но тя пробва и в Република Сръбска в Босна и Херцеговина, после отчасти в Черна гора - опита се да подкопае ситуацията по целия периметър на Западните Балкани, където са страните от бивша Югославия плюс Албания. Целта й бе, както и сега, да създаде още един прецедент, при който да е необходима европейска намеса. По този начин вниманието на НАТО, ЕС и САЩ ще бъде отклонено от Украйна. В интерес на Москва е да има повече такива конфликти в Европа, смята Левченко. В Черна гора е много по-трудно за руснаците да действат, защото тя е член на НАТО. Преди това се опитваха да въвлекат и Северна Македония, но сега им е сложно, защото тя също е членка на НАТО. 

Въпреки това Москва няма да се откаже да разпалва конфликти на Балканите, твърди дипломатът.

В Белград има огромно проруско лоби. И от началото на войната в Украйна общественото мнение в Сърбия доста се промени. Повечето сърби все още не подкрепят присъединяването към ЕС, а в Белград се провеждат много акции с проруски лозунги със знака "Z" - така че в Сърбия има много, много привърженици на Москва, казва той.

Но предвид факта, че Сърбия е кандидат за членство в ЕС, президентът Вучич е принуден да лавира. Сърбия все още не се е присъединила към санкциите срещу Руската федерация, но и не може докрай да заеме руска страна. Все пак Сърбия не е Русия, казва Левченко, добавяйки, че санкциите срещу Белград навремето го принудиха да прекрати войната. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес