Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

6927
Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

През последните три месеца броят на руските дронове на фронта се е увеличил двойно. При това става въпрос за модернизирани дронове с променени честоти, така че за украинските сили вече е много трудно да ги идентифицират и заглушават с помощта на електронните системи за заглушаване.

Руснаците промениха честотите

"Грубо казано, ние бяхме настроили електронните системи за заглушаване в обхват 900 MHz. И това беше достатъчно. Но сега "орките" програмират дроновете в диапазона 700-1000 MHz и съответно защитите ни за заглушаване са неефективни." Това казва източник от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна пред "Украинская правда".

Още: NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Затова сега украинците работят върху създаването на единна система за събиране на информация за промените в честотите на руските дронове, казва източник от кабинета на министрите на Украйна. Целта е бърза адаптация на украинските установки към модернизираните руски дронове.

"Джобните" системи за заглушаване

Електронните системи за заглушаване освен че заглушават комуникациите на противника и приземяват дронове, също така помагат за разузнаване на потенциални цели като предават координатите им на военните и противодействат на ракетните удари в тила.

Те са най-различни по размер, форма и обхват - от малки "джобни" устройства, които войниците монтират в окопите или дори носят със себе си (радиусът на тяхното действие е средно до 3 километра) до големи радарни комплекси.

Още: Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Преносимите са изключително полезни. След тяхната поява през лятото на 2023 г. руските дронове започнаха много по-рядко да постигат целите си, свидетелства военнослужещ от батальона за ударни дронове "Ахил", част от 92-ра отделна десантно-щурмова бригада" с позивна "Фотон" пред "Украинская правда". 

Той отбелязва, че миналата година при освобождаването на Андреевка и Клещеевка тези системи са изиграли много важна роля. "Първоначално беше трудно да заемем позиции там, защото вражеските дронове постоянно разсипваха нашите щурмови групи. Но когато се появиха преносимите защити, получихме тактическо предимство, защото вече можехме да се предпазваме", казва той.

Големите установки

Колкото до големите комплекси - най-известните такива украинско производство са "Буковел" и "Нота", които се произвеждат от 2014 г. Те показаха своята ефективност в първите години на руско-украинската война, когато основната заплаха на фронта бяха руските разузнавателни дронове от типа на "Орлан".

Още: Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

"Трябва да създадем големи системи, които да гарантират безопасността на военните на предна линия, като ги покриват отзад, например от втората или третата линия на отбраната", казва Анатолий Храпчински, заместник генерален директор на украинската компания за производство на електронни системи за заглушаване Piranha Tech.

Голямото постижение на Украйна - системата "Покритие"

Едно от основните постижения на Украйна в областта на електронната защита е общонационалната система "Покритие". Тя се появи малко след началото на пълномащабната руска инвазия и засега за нея се знае малко. Но според източници от военното командване тя е много ефективна. 

"Покров" изкривява сателитните сигнали и обърква навигационните устройства на дроновете от типа "Шахед" и дори на крилати ракети. Увеличаването на такива технологии може да подсили украинската противовъздушна отбрана, но не и да я замени, предупреждават обаче експертите. В края на краищата системите за заглушаване са в състояние да отклонят от курса вражески обект, но не и да го елиминират.

Още: Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

Големите системи украинско производство показаха своята ефективност по време на януарската въздушна атака срещу Украйна, когато извадиха от строя над 20 руски ракети.

Губи ли Украйна технологичната война срещу Русия?

Докато Москва инвестира от много години в развитието на своите системи за електронна защита и нейните стационарни електронни комплекси се смятат за едни от най-мощните в света, то Украйна активизира производството им едва след началото на пълномащабната руска инвазия.

"Руснаците разполагат с мощни средства за заглушаване - както стационарни, така и много добри образци на "окопни" системи. Разбира се, има смешни и неработещи системи, но има и много ефективни. За съжаление Русия е в пъти по-напред от Украйна", подчертава Мария Берлинска, директор на Центъра за поддръжка на въздушното разузнаване на Украйна.

Още: Нова руска система срещу дронове: Кръстиха я на най-мързеливия работен ден

Тя смята, че в Украйна все още няма систематична държавна политика по отношение на производството на системи за заглушаване. Държавата се държи като пасивен купувач, а напротив, трябва по всякакъв начин да подкрепя производителите - да сключва дългосрочни договори, да помага за вноса на компоненти от чужбина, да задържа на работа инженерите, казва тя.

Въпреки това тя отбелязва, че в това отношение сега Украйна се движи по-бързо от всякога. Анатолий Храпчински също казва, че компанията му Piranha Tech произвежда 40-50% повече системи от преди руската инвазия. В момента броят на разработките в цяла Украйна е достигнал над 100 - за сравнение към юни 2023 г. е имало само 10, казват експерти.

Капка в морето

Това обаче е капка в морето, защото такива електронни системи за заглушаване са необходими във всеки окоп, за всеки автомобил, за всяка група военнослужещи, изпълняващи бойни задачи. Тоест нужни са стотици хиляди средства по цялата фронтова линия.

Още: 1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

В момента военнослужещите получават системи за заглушаване предимно от доброволци. Или самите бойци си ги купуват от производителите. Защото на фронта няма възможност да се изчака държавният бюрократичен механизъм да се задейства, сигнализират експертите.

"Ако искаш да живееш, трябва да разчиташ само на себе си. Затова ние сами си осигуряваме системите, а не чакаме да ни ги раздадат", подчертава военнослужещ с позивна "Ахмед" в разговор с изданието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Сунак призова торите да не губят доверие в него

Зеленски: Бог носи шеврон с украинското знаме на рамото си и животът ще победи смъртта (ВИДЕО)

Служители на жп транспорта в Италия излизат на нова стачка

Командирът ми иска да ме убие: Разказ на руски войник показва цената на руските успехи на фронта (ВИДЕО)

"Заради признаци на тероризъм": Убиха радикализиран тийнейджър в Австралия

Съветник по национална сигурност на САЩ очаква нова украинска контраофанзива през 2025 г.

Президентът на Китай започва европейска обиколка

Епично: Вместо по Харков руснаците хвърлиха бомба върху руския Белгород, има пострадали (СНИМКИ и ВИДЕА)

Киев към Москва: Издирването на Зеленски е нищожно и е акт на отчаяние

След Зеленски: Русия обяви за международно издирване и Порошенко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа