Руските окупатори ще конфискуват търговските кораби в пристанището на Мариупол

5779
Руските окупатори ще конфискуват търговските кораби в пристанището на Мариупол
Снимка: Getty Images

Проруската управа на Донецка област ще конфискува част от търговските кораби в мариуполското пристанище и ще основе с тях собствен търговски флот. Това съобщи във вторник лидерът на региона, провъзгласил се за отделна република - Денис Пушилин, цитиран от "Интерфакс".

роруската управа на Донецка област ще конфискува част от търговските кораби в мариуполското пристанище и ще основе с тях собствен търговски флот. Това съобщи във вторник лидерът на отцепническия регион Денис Пушилин, цитиран от "Интерфакс".
Според него решението за преминаване на тези плавателни съдове от украинска в "донецка" собственост вече е взето и предстои те да бъдат преименувани.
Пушилин съобщи още, че търговското пристанище в Мариупол е възобновило работата си. Миналата седмица руските военни заявиха, че са разминирали порта и безопасното плаване вече може да се възстанови.Проруската управа на Донецка област ще конфискува част от търговските кораби в мариуполското пристанище и ще основе с тях собствен търговски флот. Това съобщи във вторник лидерът на региона, провъзгласил се за отделна република - Денис Пушилин, цитиран от "Интерфакс".
Според него решението за преминаване на тези плавателни съдове от украинска в донецка собственост вече е взето и предстои те да бъдат преименувани.

Пушилин съобщи още, че търговското пристанище в Мариупол е възобновило работата си. Миналата седмица руските военни заявиха, че са го разминирали и безопасното плаване може да бъде възстановено.

Първи кораб вече напусна пристанището на Мариупол, след като руснаците превзеха украинския град на Азовско море. Днес е потеглил товарен плавателен съд от вида „Славутич”, натоварен с метал, съобщи пресслужбата на Южния военен окръг.

Корабът е напуснал пристанището, ескортиран от артилерийски и противодесантни катери на военноморската база Новоросийск на Черноморския флот. Той ще достави товара си в пристанището в Русия - в град Ростов на Дон.

Близките на бойците от полк "Азов" нямат никакви данни за тях

Семействата на евакуираните от Азовстал защитници на Мариупол не знаят къде се намират членовете на полк "Азов" и нямат никакъв контакт...

Корабът е първият, който навлезе в пристанището в Мариупол на 27 май, тоест след края на бойните действия в "последната крепост" на украинците - завода "Азовстал". Преди това говорител на пристанищните власти съобщи, че там вече могат свободно да бъдат приемани плавателни съдове.

На 20 май говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че руските военни са освободили територията на „Азовстал”, където имаше блокирани бойци от украинските въоръжени сили.

Съобщава се, че градът постепенно се връща към нормалния си живот - възстановена е работата на обществения транспорт по някои от маршрутите, територията на града се разчиства, а комуналните служби работят по възстановяването на снабдяването с вода и електричество. Почти цялата инфраструктура на Мариупол обаче е разрушена от руските снаряди.

Очаква се тази седмица от пристанището на Мариупол да излезе и българският кораб "Царевна", съобщи преди дни външният министър Теодора Генчовска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа