Руските провокации в Молдова се увеличават

5189
Руските провокации в Молдова се увеличават
Снимка: Getty Images

Напрежението в Молдова заради активизирането на местните политически оръжия на режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин расте: 1 млн. долара за подкупи? Конфискуваха огромни суми от проруски политици в Молдова

Гуцул в действие

Губернаторът на проруския молдовски автономен регион Гагаузия Евгения Гуцул се оплака пред изцяло контролираната от Кремъл руска държавна информационна агенция ТАСС, че е била задържана от молдовските власти за няколко часа на летището в Кишинев. По думите ѝ, Гуцул пътувала с трима свои съветници – те също били задържани. Гуцул твърди, че молдовските правоприлагащи органи са проверили багажа ѝ и са я задържали за един час, преди да я освободят, а един от съветниците на Гуцул каза пред ТАСС, че молдовските власти са разпитвали тримата съветници още два часа. Губернаторът на Гагаузия се завърна след поредица от срещи в Русия и Турция – а ТАСС налива масло в огъня с твърдние, че 100-тина души се събрали пред летището, за да скандират "Победа": Молдовската прокуратура образува наказателно дело срещу най-голямото оръжие на Путин

Военно учение в Приднестровието

СНИМКА: Getty Images

Вдигнатата от Гуцул врява идва 3 дни, след като Бюрото за реинтеграция на Молдова съобщи, че руските миротворци в Приднестровието са нарушили протоколите на Съвместната контролна комисия (СКК) към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Нарушението – руските сили са провели военни учения с официална задача "да отблъснат" атаки срещу свои позиции, без да уведомят за това молдовските власти. Министърът на външните работи на Приднестровието Виталий Игнатиев заяви, че мироопазващите учения са "оправдани" и "необходими" за осигуряване на бойната готовност на руските мироопазващи части. Молдова вече се оплака пред ОССЕ, че руснаците са провели военно учение през декември в Приднестровието с оръжия, за които не са предупредили – сред тях и дронове.

ОЩЕ: Молдовската прокуратура видя държавна измяна в новия проруски проект на Илан Шор

Ответни мерки

Междувременно, молдовският СЕМ обяви глоби за два явно проруски регионални телевизионни канала - "ТВ Гагаузия" и ATV. Те са глобени със 100 000 молдовски леи (5627 долара) заради разпространение на дезинформация и реч на омразата. Става въпрос за участия на публични личности, които насаждат визията как Гагаузия има културна близост със сферата на влияние на Руската федерация (русский мир). Въпросните хора насаждат гледната точка, че в Молдова "традиционните ценности загиват", както и че ако страната влезе в ЕС и НАТО, това ще я въвлече във война с Русия.

Усилията на гагаузките тв канали да приравнят ЕС и НАТО с "война" са в съответствие с политическата стратегия на Кремъл да оправдае текущите военни реформи на Русия и нахлуването в Украйна като отговор на "враждебност" от страна на НАТО и ЕС и са подготовка за планирания от Путин дългосрочен конфликт със Запада. Кремъл с всички сили се стреми да попречи на Молдова да се присъедини към ЕС и НАТО, обобщава ISW – американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

Още: Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

По-малко руски дипломати в Австрия

Руска провокация ли бе взривът в жилищния блок в Белгород? (ВИДЕА)

Мол изгоря във Варшава (ВИДЕА)

Руснаците опитаха вкуса на войната: Ужас и паника в Белгород, рухнал 9-етажен блок след обстрели (ВИДЕА)

Първи обвинения към украинското командване: В Харковска област е горещо (ВИДЕО)

Нова руска петролна рафинерия гори, губернатор пробва да излъже, че няма нищо (ВИДЕО)

Президентски избори се провеждат в Литва

Германски депутати поискаха НАТО да сваля дронове над Украйна

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа