Молдовската прокуратура образува наказателно дело срещу най-голямото оръжие на Путин

2325
Молдовската прокуратура образува наказателно дело срещу най-голямото оръжие на Путин
Снимка: Евгения Гуцул, Телеграм

Молдовската прокуратура образува наказателно дело срещу губернатора на проруския автономен регион Гагаузия - Евгения Гуцул, която наскоро посети Русия и се срещна лично с диктатора Владимир Путин.

Антикорупционната прокуратура в Кишинев съобщава, че е приключила наказателното преследване и го е изпратила в съда за разглеждане по същество.

Още: 1 млн. долара за подкупи? Конфискуваха огромни суми от проруски политици в Молдова

Обвиненията - получени пари от ОПГ за протести срещу прозападния президент

Гуцул, която е и секретарка от Централното бюро на забранената политическа партия "Шор" на проруския молдовски олигарх Илан Шор, е обвинена в две деяния за съзнателно приемане на финансиране от организирана престъпна група. Това наказателно преследване е образувано през януари 2022 г. въз основа на сезиране от Националния следствен инспекторат и Централната избирателна комисия (ЦИК) на Молдова.

Според доказателствата е установено, че "Евгения Гуцул в периода 2019-2022 г., работейки като секретар в отдел "Мониторинг, планиране и контрол" на бившата политическа партия "Шор" (обявена за противоконституционна с Решение на Конституционния съд №. 10 от 19.06.2023 г. и заличена от Държавния регистър на юридическите лица на 23.01.2024 г.), е участвала активно в системното въвеждане на безотчетни финансови средства в Република Молдова, получени от организирана престъпна група, основно от Руската федерация, като е използвала въздушни и наземни полети (в двете посоки). Тези средства впоследствие са интегрирани в дейността на партията, за да подкрепят нейната дейност на политическата арена на Република Молдова", се казва в изявлението, разпространено от прокуратурата и цитирано от Moldova Live.

Още: Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Има и друго обвинение срещу Евгения Гуцул - че в съучастие, в периода октомври 2022 г. - ноември 2022 г., е координирала дейността на някои териториални бюра на бившата политическа партия "Шор" в районите на Молдова, като е отговаряла за проверката, потвърждаването на списъците и възнаграждението на участниците в протестите, организирани от формацията на Шор пред държавните институции в Кишинев. Става въпрос за демонстрациите срещу прозападния президент на страната Мая Санду, за които се разбра, че са финансирани от Шор - живеещ в изгнание в Израел молдовски олигарх, близък до Кремъл и санкциониран от САЩ.

Снимка: Getty Images

Гуцул съзнателно е приела финансиране на политическата партия от организирана престъпна група на обща стойност 42 498 532,40 леи - около 2,2 милиона евро.

Още: Най-голямото оръжие на Путин в Молдова създаде нова партия, гледа към президентския вот

Подобни престъпни деяния са инкриминирани и срещу другия съучастник, който пък приел около 9,7 милиона леи - финансови средства, предназначени за заплащане на протести, организирани от политическата партия, изплащане на неотчетени заплати (в пликове) на членове на териториалните служби и др.

Обвиняемите не признават за извършените престъпления.

Още: Оръжието на Путин в Гагаузия използва и българи в заплаха за сепаратизъм (ВИДЕО)

Така за извършеното престъпление законът предвижда наказание под формата на глоба от 57 500 до 92 500 леи или лишаване от свобода от 2 до 7 години, и в двата случая с лишаване от право да се заемат определени длъжности или да се упражняват определени дейности за срок от 2 до 5 години.

Преди дни в Москва беше създаден нов политически проект около Илан Шор - "Победа", като в ръководството му също влиза Евгения Гуцул. Наскоро тя поиска помощ от Владимир Путин срещу молдовското правителство, а също така опитва да задълбочи икономическите и финансовите връзки между региона си и Москва. Като цяло целта на алианса на Шор е да се добере до президентското място на изборите през октомври 2024 г. и оттам да опита да прокара дневния ред на Кремъл в Молдова.

Още: Путин с финансова маневра, за да завладее икономически част от Молдова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кървавият подарък на Путин за Берлускони и как италианецът повръщал зад едно дърво

Папата с поздрав за Великден - пожела мир в Украйна и Израел

Германски оръжеен гигант обеща на Украйна стотици хиляди боеприпаси през 2024 г.

Предупреждения и примери: Русия засилва саботажа в цяла Европа

Заради традиция на Великден: Кипър трябваше да потушава над 100 пожара

Чехия и Естония бойкотират встъпването в длъжност на Путин, Прага отзова посланика си в Русия

Русия твърди: Превзехме Очеретино (КАРТА). Лоши новини за Украйна от фронта

Помощник на руснаците, организирал стая за мъчения, бе взривен в Бердянск (ВИДЕО)

Великден в Украйна: Руснаците удариха центъра на Харков с авиобомба (ВИДЕО)

НАТО е определила две "червени линии", след които ще се намеси в Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа