Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руските сили продължават настъплението към Северодонецк и Лисичанск в Луганска област

28 май 2022, 09:56 часа • 12436 прочитания

Украинската армия е изгубила контрола върху стратегическия важния град Лиман в Донецка област. По данни на областния управител руските сили контролират вече 95% от Луганска област.

Продължава настъплението на руските сили към Северодонецк и Лисичанск в Луганска област. 

Областният управител Серхий Хайдай призна, че може да се наложи украинските части да се изтеглят от последните места на съпротива, за да не бъдат пленени. Украинската полиция е евакуирала 31 души от Лисичанск, сред които 13 деца.

Автомобил с хуманитарна помощ за града е бил повреден в резултат на бойните действия. 

Според началника на военната администрация в Северодонецк Олександър Стрюк две трети от града е вече под обкръжение, но защитниците му продължават да оказват съпротива.

ОЩЕ: Тайна конференция в Литва начерта Русия без Путин

Руска ударна група е навлязла в краен квартал. Около 90 на сто от сградите в Северодонецк са повредени, а 60% са разрушени.

Същевременно във видеообръщение президентът Володимир Зеленски изрази своята убеденост, че Донбас ще остане украински: 

"Ако окупаторите смятат, че Лиман или Северодонецк ще бъде техен, грешат - Донбас ще бъде украински, защото това сме ние, това е нашата същност и дори ако Русия навсякъде донесе разрушение или страдание, ние ще възстановим всеки град и всяко населено място".

Руската православна църква се моли за запазване на единството с каноническата Украинска църква, но не е получавала изявление от нея, каза прессекретарят на руската църква Владимир Легойда, като посочи, че не може да коментира решението на украинската църква в детайли.

Снощи Украинската православна църква обяви, че прекъсва връзките си с Русия заради инвазията в Украйна.

ОЩЕ: НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 28.05. - Почти цялата Луганска област е в руски ръце

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес