Самолетната катастрофа в Украйна според руските медии

26159
Самолетната катастрофа в Украйна според руските медии
Снимка: Gettyimages

В руските медии се разгоряха дебати относно това кой трябва да бъде посочен за виновен за самолетната катастрофа в Източна Украйна.

Някои бързо насочиха пръста към Киев, а други предприеха по-предпазлив подход.

На първата страница на таблоида "Твой ден" има снимка от мястото на катастрофата със следното заглавие: "Властите в Донецката народна република твърдят, че самолетът е унищожен от украинска ракета "Бук". Системата "Бук" се използва за борба с маневриращи самолети, хеликоптери, ракети. Прокремъслкият вестник цитира Сергей Кавтарадзе, член на съвета за сигурност на донецките бунтовници, който казва, че "според нашата информация този самолет е свален от украинските въздушни сили". Журналистите от "Твой ден" бяха едни от първите пристигнали на мястото на катастрофата. Вестникът публикува снимки на разпилени по земята малайзийски и холандски паспорти, както и графично обработени снимки, на които се виждат части от човешки тела.

Ежедневникът "Известия", който също е с прокремълска ориентация, твърди дори, че един бунтовник заявява, че трагедията е "планирана от Киев провокация". Изданието нарича Източна Украйна "Новорусия", подобно на някои сепаратисти. Бунтовнически лидери, сред които Александър Бородай казват пред "Известия", че бунтовниците, които контролират района на катастрофата нямат толкова сложни оръжия като системата "Бук". "Сами преценете кой го е направил? Бунтовниците нямат оръжия, които могат да свалян самолет на такава височина, но Киев има", добавя Константин Долгов, съпредседател на народен фронт "Новорусия".

Украинският военен експерт Игор Левченко казва пред вестник "Комерсант", че Киев наистина има няколко системи "Бук" в конфликтната зона, но те категорично не трябва да се използват срещу цел като пътнически самолет. Дипломат от неназована държава - членка на НАТО казва пред изданието, че западните лидери "на базата на косвени доказателства клонят към версията, че бунтовниците са свалили самолета". Цитира се съобщение от бунтовниците, че са завзели украински военен пост с ракети "Бук". Дипломатът подчерта, че ако се докаже, че бунтовниците стоят зад трагедията със самолета, "вината за случилото се също ще бъде насочена към Русия".

Някои медии задават въпроса защо пътнически самолет е имал разрешение да лети над конфликтна зона.

"Комерсант" цитира източници от областта на авиацията, които твърдят, че да се лети над Източна Украйна е "безразсъдно", дори на 10 000 метра височина. Според изданието полетите трябва да бъдат забранени над цялата територия на Украйна.

"Остава неясно как Боинг 777 се е озовал над конфликтна зона и защо авиодиспечерите не са предотвратили потенциално опасна ситуация", пита руският правителствен вестник "Газета Российская".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа