САЩ имат много сценарии за действие, ако Русия нападне Украйна

3922
САЩ имат много сценарии за действие, ако Русия нападне Украйна
Снимка: iStock/Guliver

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е подготвила 18 различни сценария за действие в случай на руска инвазия в Украйна, заяви заместник-държавният секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд в интервю, публикувано в събота от Financial Times.

"Няма да говоря предварително за 18-те различни сценария ... Само ще кажа, че ние и нашите съюзници сме готови бързо да причиним сериозна болка, ако Русия предприеме някаква агресивна стъпка".

Нюланд подчерта, че санкциите на САЩ и европейските страни може да се различават една от друга. "Понякога нещо е по-трудно за нас, отколкото за Европа, а понякога е обратното", каза тя.

Белият дом: Русия подготвя провокации в Украйна

Говорителката на Белия дом Джен Псаки заяви, че САЩ разполагат с данни за провокации в Украйна, които се подготвят от Русия, съобщиха м...

В същото време заместник-държавният секретар на САЩ подчерта, че Вашингтон преговаря с европейските съюзници относно възможен отговор на действията на Русия, който да отчита интересите на жителите на западните държави.

Коментирайки разговорите за гаранции за сигурност между делегациите на САЩ и Русия, които се проведоха тази седмица, Нюланд каза, че страните са успели да чуят притесненията си, но сериозна дискусия все още не е започнала. "В момента чуваме само опасения един от друг", каза тя.

"Ние не сме започнали типа преговори, които би трябвало да започнем, за да се опитаме да постигнем споразумения. Особено ако Русия иска тези споразумения да бъдат правно обвързващи, така че ни трябва повече време."

Вашингтон е заинтересован от продължаване на преговорите с Москва. "Вярваме, че можем да намалим напрежението и да постигнем напредък по някои от темите чрез дипломация", каза дипломатът. "Надяваме се и очакваме Москва да остане на масата за преговори и да обсъди редица въпроси, но изборът е на Путин".

Лавров: САЩ искат да формират военни плацдарми около Русия

Съединените щати и техните съюзници искат да формират военни плацдарми около Руската федерация. Това заяви руският външен министър Серг...

Нюланд също така подчерта, че преговорите "трябва да се водят на основата на реципрочност". "Те имат искания, но и ние имаме опасения".

По думите ѝ кибератаката срещу уебсайтовете на украинските министерства напомня методите използвани от Русия и в миналото.

"В момента не съм готова да говоря за това кой е замесен. Ще кажа само, че това са добрите стари руски методи, които използва по целия свят". "В миналото офицерите от руското разузнаване" са действали съответно, за да "дестабилизират правителствата, да тестват собствените си способности".

Според ръководителя на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак почти всички украински сайтове, засегнати от атаката, вече са възобновили работата си. Той добави, че Украйна "работи в тясно сътрудничество със САЩ и Великобритания" по този въпрос и нарече инцидента опит за дестабилизиране на ситуацията в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа