Седем са жертвите на проливните дъждове във Великобритания

13445
Седем са жертвите на проливните дъждове във Великобритания
Снимка: Getty Images / Guliver

Броят на жертвите на лошото време, което вече втора седмица тормози Великобритания, нарасна на седем души, предаде БГНЕС.

По данни на британската полиция, в югозападната част на Англия са се удавили мъж и жена, отвлечени от придошлата вода в морето. Друг жител на южната част на страната, който паднал в придошла река, е изчезнал безследно.

Вече в почти 350 района на Великобритания е обявена опасност от наводнения. Ситуацията се усложнява от бурните пориви на вятъра, които на места достигат 120 километра в час.

Хиляди домове са без електричество заради ураганните ветрове, властите не изключват утежняване на проблема. Много реки вече преливат, което затруднява достъпа на аварийните групи в отдалечените райони.

Сериозно бе затруднено и автомобилното и железопътното движение на целия остров. И сега остават затворени много пътища, не се движат влакове по няколко линии. Авиокомпаниите засега не са затруднени от проливните дъждове, но пътниците са посъветвани да уточняват ситуацията с интересуващия ги полет, преди да тръгнат за аерогарата.

Свикан бе кризисният правителствен комитет "Кобра". Той се събира само в случай, че има заплаха за националната сигурност или вътре в страната се случват извънредни събития. Щабът заседава под председателството на министъра на околната среда Оуен Патерсън.

"Хората, които попадат в наводнени райони са длъжни да изпълняват всички предписания на властите, които се публикуват на официалния ни сайт и се разпращат като есемеси" в засегнатите райони, отбеляза Патерсън. От това дали ще спазите тези правила, може да зависи не само здравето, но и животът", подчерта той.

"В петък сутринта очакваме увеличение на броя на наводнените райони, тъй като над голяма част от територията на страната продължават проливните дъждове" констатира министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com