Северна Македония и Албания започват преговори за присъединяване към ЕС

1342
Северна Македония и Албания започват преговори за присъединяване към ЕС
Снимка: Getty Images

Северна Македония и Албания започват днес преговорите за присъединяване към ЕС. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че комисията ще продължи подкрепата си и ще работи много бързо, за да запознае кандидатите за членство с бъдещите им задължения в ЕС и с европейските правила.

"Това е успех за вас и вашите граждани. Работихте много усилено, за да стигнете дотук, показахте устойчивост и запазихте вяра в процеса, укрепихте върховенството на закона, борите се с корупцията, имате свободни медии, жизнено гражданско общество, направихте безброй реформи и осъвременихте икономиките си. Предприехте всички тези промени, не само защото са важни по пътя ви към ЕС, а и защото са за доброто на вашите страни,", каза Фон дер Лайен в съвместно изявление с премиерите на Чехия, Албания и Република Северна Македония.

Урсула фон дер Лайен: Република Северна Македония направи голяма крачка към бъдещето си в ЕС

Поздравления за Република Северна Македония за гласуването, което сега открива бързо пътя на страната за начало на преговори с Европейс...

"Започва проверката по общностното законодателство, което ще позволи двете страни да се запознаят с правата и задълженията в ЕС. Ще работим много бързо в тази насока", заяви Фон дер Лайен и обеща на премиера Ковачевски бъдещото споразумение на неговата страна с граничната служба Фронтекс да бъде преведено на "македонски език".

Чешкият премиер Петър Фиала, чиято страна е преходен председател на Съвета на ЕС до края на годината, оцени високо това, че двете страни се съобразяват изцяло с европейската политика във външните работи и сигурността пред лицето на руската агресия в Украйна." В днешна Европа трябва да бъдем по-единни отвсякога. Трябва да благодарим на френското председателство на Съвета на ЕС, което доведе до днешния ден", допълни той.

Албанският премиер Еди Рама изрази най-голяма благодарност към председателя на ЕК. "Нямаше да бъдем тук без изключителните усилия на френския президент Еманюел Макрон и неговия екип", отбеляза Рама.

Премиерът Ковачевски изрази искрена благодарност за поддръжката от страна на ЕС. Той посочи, че неговата страна от 17 години чака днешния ден. "Полека, но сигурно се сближаваме с европейското семейство. За нас е важно, че "македонският език" ще бъде ползван без допълнителни условия и ще стане официален в ЕС. Това е най-голямото достижение и най-големият успех, обобщи той. Мястото ни е в ЕС. Очаквам да дадем пример за най-бързо присъединяване към ЕС, както се присъединихме към НАТО", добави той, пише БТА.

Рама към РСМ: Приемете френското предложение, иначе ще стоите пред вратите на ЕС още 17 г.

Албанският премиер Еди Рама призова Северна Македония да приеме т.нар. френско предложение на ЕС за вдигане на българското вето срещу С...

ОЩЕ: България потвърди позицията си, че не признава "македонски език" пред ЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Украйна е преди НАТО, помагайте: Призив на генералния секретар на НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа