Шотландски остров ще бъде първото място в света, използващо само възобновяема енергия

13473
Шотландски остров ще бъде първото място в света, използващо само възобновяема енергия
Снимка: Getty Images / Guliver

Ейг възнамерява да стане първият остров в света, който ще използва изцяло възобновяеми енергийни източници, пише VentureBeat.

В момента там се създава мрежа от слънчеви панели, вятърни турбини и хидроелектроцентрали, които да заместят индивидуалните дизелови генератори - основният източник на електричество доскоро. Допреди няколко години разчитащият на генератори остров дори не е имал електрическа мрежа.

Независимостта ще донесе огромен дълг на Шотландия

Ако Шотландия се отдели от Обединеното кралство, дългът й като независима държава може да бъде 146 млрд. лири стерлинги (238 млрд дол...

Местоположението на Ейг в близост до Атлантическия океан и екстремните климатични условия се смятат за идеална предпоставка за производство на чиста енергия. Честите дъждовни бури, които изглеждат недостатък за живота на Ейг, могат да помогнат на хидроцентралите да генерират излишък от електричество.

Енергията се използва от жителите на острова според определени правила и всеки един от тях има думата за това как да се изпълнява програмата за възобновяема енергия. До 1997 година Ейг се е притежавал от един собственик, но вече всеки жител е собственик. Живелите там повече от шест месеца стават членове на комитета на жителите, който е отговорен за инфраструктурата.

В момента 85 процента от електричеството се произвежда от възобновяеми източници, а за останалите 15 обитателите на зеления остров все още разчитат на генераторите.

 

Според Камерън независимост на Шотландия ще заплаши Великобритания

Британският премиер Дейвид Камерън изтъкна, че стабилността и чуждестранните инвестиции във Великобритания ще са изложени на риск, ако ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа