Ще разследва ли ООН расизма и полицейската бруталност в САЩ?

1485
Ще разследва ли ООН расизма и полицейската бруталност в САЩ?
Снимка: Getty images/Guliver

ООН започна в четвъртък исторически дебат за структурния расизъм и полицейската бруталност в Съединените щати и извън тях, предава AFP, цитирана от БГНЕС.

Спешният дебат в Съвета за правата на човека на ООН в Женева премина във втори ден, като много страни и организации възмутено осъдиха убийството от полицай на афро-американци като Джордж Флойд.

Но правозащитните групи отбелязаха, че проектът на резолюция, който първоначално призовава за международно разследване на полицейско насилие срещу хора от африкански произход в Съединените щати, беше смекчен и рискува да стане просто общо осъждане на расизма в световен мащаб.

"Някои държави се стремят да отнемат всички препратки към Съединените щати от резолюцията", каза директорът на ХЮМАН Райтс Уоч Женева Джон Фишър пред съвета.

По този начин, той предупреди, "ще го превърнев в текст за „всички животи имат значение” и рискуват да го направят „толкова неясен, че да е безсмислен."

Междувременно Американският съюз за граждански свободи предупреди страните, че "частичните или полуограничени мерки за отчетност няма да поправят структурния расизъм".

Съветът ще гласува проекторезолюцията, представена от африканските държави, в петък или понеделник, съобщи секретариатът му.

САЩ се оттеглиха от съвета през 2018 г., но внимателно следят обсъждания, които ги засягат. Вашингтон се оплака, че е посочен в текста на проекта и редица негови съюзници, включително Австралия и Израел, се изказаха срещу акцентирането върху САЩ по време на дебата.

В сегашната си форма текстът призовава шефа на ООН за правата на Мишел Бачелет да разследва расизма и нарушенията на гражданските свободи от полицията срещу хора от африкански произход в Съединените щати.

Дебатът в ООН започна в сряда, малко преди уволнения полицай в Атланта Гарет Ролф да бъде обвинен в убийство с пистолет на бягащ от арест 27-годишен чернокож мъж, когото полицаят уби в гръб, а после изрита лежащия окървавен на земята мъж.

Излизат ли от контрол уличните бунтове в САЩ? (ВИДЕО)

В Съединените щати повече от седмица кървави бунтове превзеха улиците на над 140 града. Някои от проявите прераснаха във вандализъм, съ...

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се появи в интервю в сряда, за да защити служителя , застрелял Райшард Брукс, казвайки: „Мислех, че е ужасно положение, но не можеш да се съпротивляваш на полицейски служител."

В първия ден на дебата на ООН, който започна с минута мълчание в памет на Флойд, брат му Филонис изнесе страстна реч чрез видеовръзка, заявявайки, че брат му е бил „измъчван до смърт“, докато свидетели умолявали служителя да спре.

Той призова за създаването на независима международна анкетна комисия - едно от проучванията на най-високото ниво на ООН, като цяло запазено за големи кризи като конфликта в Сирия.

Първоначалният текст на резолюцията, представен във вторник, предложи такова разследване.

Синът на Мартин Лутер Кинг-младши също изпрати писмо до няколко посолства, търсещи подкрепа за искането.

Бунтовете в САЩ, притаилата се Русия и многострадалната демокрация

Вече седмица в десетки американски градове стават масови безредици заради мъчителното убийство на чернокожия Джордж Флойд от белия поли...

Но предложението отпадна и резолюцията беше силно разводнена след рязко противопоставяне от Вашингтон и някои от неговите съюзници.

Вторият проект призовава Бачелет да „установи фактите и обстоятелствата, свързани със системния расизъм, предполагаемите нарушения на международното право на правата на човека и злоупотребите срещу африканците и хората от африкански произход“ от органите на реда в САЩ и извън тях - особено инциденти, които довеждат до смърт.

Но източници, близки до процеса, заявиха, че текстът се преразглежда отново и се очаква в крайната версия да има малко или никакво споменаване за Съединените щати.

Вашингтон със сигурност би приветствал това.

"Ние не сме над внимателния контрол; обаче всяка резолюция на СПЧ по тази тема, която призовава страни по име, трябва да бъде приобщаваща, като се отбележи, че много страни, в които расизмът е проблем, трябва да бъдат разгледани", гласи изявление на Андрю Бремберг, посланик на САЩ в ООН в Женева.

Африкански държави искат ООН да разследва САЩ за системен расизъм и бруталност

Африкански държави лобират да започнe разследване от ООН за "системен расизъм" и "полицейска бруталност" в Съединените щати и на други ...

Той подчерта, „колко прозрачни и отзивчиви са нашите държавни лидери да държат нарушителите отговорни за техните действия и да реформират нашата собствена система“.

По-нататъшното разводняване на резолюцията би било огромно разочарование за правата на групите, изискващи решителни действия.

„Този съвет трябва да гарантира, че резултатът от този спешен дебат е съсредоточен върху усилията да се държат Съединените щати отговорни“, заявиха от Американският съюз за граждански свободи.

Вижте още:

Тръмп: Американската полиция не е третирана справедливо

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа