Ще реагира ли Русия по изграждането на военоморски бази на Украйна срещу нея?

1861
Ще реагира ли Русия по изграждането на военоморски бази на Украйна срещу нея?
Снимка: Getty Images/Guliver

Украйна планира да изгради две военноморски бази в Черно море за защита на своята територия, съобщи президентът на страната Владимир Зеленски по време на ежегодното си послание към Върховната Рада, предаде Свободная пресса.

Това щяла да е крачка към създаването на армия, която „няма да позволи да се даде украинска територия без бой”, както станало с Крим. Той уверил, че няма да позволи съкращаването на финансирането за украинската армия през следващата година.

В хода на посланието Зеленски отбелязва, че продължава модернизацията на военните съдове, подготовката на десантни катери, приетата на въоръжение противокорабна ракета „Нептун”.

Украйна ще строи две военноморски бази за защита на Черноморския регион

Украйна ще започне изграждането на две държавни военноморски бази за защита на Черноморския регион, заяви президентът на страната Влади...

В руската Държавна дума не реагират остро на тези заявления, като само се усъмнили, че тези планове Украйна може да ги реализира самостоятелно. Кримският депутат Андрей Козенко дори предположил, че обектите може да бъдат построени с американски пари.

Слухове за разполагане на бази на НАТО на територията на Украйна се носят отдавна, но не са официално потвърдени. Сред тях е оборудване в Очаков на склад за плавателни средства на специалните подразделения на морската пехота на САЩ.

Някои руски военни експерти считат, че изявлението на президента Зеленски е част от обичайната реторика на украинското ръководство. Реално обаче е възможен и сценарий, при който думите за строителство на бази за ВМС трябва да стане прикритие за поява на обекти от натовска или американска инфраструктура на територията на Украйна, при това едновременно в Черно и Азовско море. Според руските експерти този вариант заплашва да разклати цялата европейска система за сигурност и именно за това не трябва да се изключва.

Военният експерт Иван Коновалов счита думите на Зеленски празни откъм съдържание. Според него за създаването на пълноценна военноморска база от типа на руската в Севастопол ще е нужен целият годишен бюджет на Украйна. А за обслужването и инфраструктурата й ще трябват от 500 млн долара до 1 милиард. Украйна няма такива пари. Затова Коновалов допуска, че става дума само за обновление на съществуващи обекти.

Според руски експерти, ако се строят две бази, то едната вероятно ще бъде разположена в Черно море, а другата ще е в Азовско море. Проблемът обаче е, че от стратегическа гледна точка двете бази няма да могат взаимно да се поддържат със сили и средства. Още повече силите в руското Азовско море (няколко катера) ще бъдат затворени и постоянно под прицел.

Русия и Украйна с огромен ръст на заразените с коронавирус

Русия регистрира днес рекордните 12 846 заразени с коронавирус, предаде Ройтерс. Така общият брой на инфекциите в страната от началото ...

По-просто е черноморската база да бъде разположена в Одеса, от където практически несъществуващите украински ВМС да демонстрират някаква близост и солидарност с ВМС на НАТО.

Накратко: Русия изобщо не реагира сериозно на заканите. Приема ли ги обаче сериозно Вашингтон или Брюксел?

Така отново изниква предположението на депутата Андрей Козенко, че базите може да са с американски средства. Уточнението е, че това може да стане след сключване на дългосрочен договор за аренда на обекта, както направи Русия с базата в сирийския Тартус. Това обаче е продължителен процес.

Москва за сега основателно не реагира: светът го тресе коронавирус с усложнения и последици, в САЩ съвсем наскоро предстоят избори за президент, здравето на украинската икономика е със сериозна диагноза, единствената украинска фрегата „Гетман Сагайдачный” може да отиде за скрап и украинските ВМС да останат само с катери... А и Кремъл никога не приема безучастно такива предизвикателства.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа