Стана ясно кога Путин ще се срещне с генералния секретар на ООН

10681
Стана ясно кога Путин ще се срещне с генералния секретар на ООН
Снимка: Getty Images

Руският президент Владимир Путин ще приеме генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който ще пристигне в Москва на 26 април за разговори с него и с руския външен министър Сергей Лавров. Говорителят на руския лидер Дмитрий Песков съобщи новината, предаде БГНЕС. 

"Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще пристигне в Москва във вторник, 26 април, за разговори с руския външен министър Сергей Лавров. Той ще бъде приет и от руския президент Владимир Путин", заяви говорител на Кремъл.

ООН: Страшен глад заплашва света заради войната в Украйна

Свиреп глад ще настъпи в света заради войната в Украйна и ще засегне жестоко най-бедните и уязвимите. За това предупреди в обръщение ге...

От офиса на Гутериш потвърдиха, че генералният секретар на ООН ще пътува до Москва на 25 април, за да се срещне с Лавров и Путин. "Генералният секретар на ООН ще посети Русия на 25 април. Антониу Гутериш ще проведе работна среща и обяд с руския външен министър Сергей Лавров. Генералният секретар ще бъде приет от руския президент Владимир Путин", съобщиха от ООН.

Генералният секретар възнамерява да обсъди какви стъпки могат да бъдат предприети, за да се постигне прекратяване на огъня в Украйна. "Посланието на генералния секретар ще бъде, че той иска да обсъди с руското ръководство какви стъпки могат да бъдат предприети сега, за да се заглушат оръжията и да се помогне на хората, които искат да напуснат безопасн [обхванатите от конфликта територии", заяви Ери Канеко, заместник-представител на генералния секретар на ООН.

На 19 април Гутериш изпрати писма до постоянните представителства на Русия и Украйна в ООН, в които помоли президентите на двете страни Владимир Путин и Володимир Зеленски да го приемат в столиците си.

Според Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар, той е заявил, че "в този важен момент на голяма опасност би искал да обсъди спешни стъпки за постигане на мир в Украйна и бъдеща многостранност, основана на Устава на ООН и международното право". Гутериш също така подчерта, че "Украйна и Руската федерация са страни основателки на ООН и винаги са подкрепяли ООН.

Антониу Гутериш: Възможен е ядрен конфликт

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че конфликтът между Русия и Украйна може да прерасне в ядрена война, предаде Но...

Освен това Гутериш призова за хуманитарно примирие в Украйна от 21 април за четири дни заради празнуването на Великден от православните християни. Според него паузата ще позволи безопасно преминаване на всички цивилни граждани, които искат да напуснат районите на настояща и потенциална конфронтация, както и ще позволи доставката на хуманитарна помощ за населението в най-засегнатите райони - Мариупол, Херсон, Донецк и Луганск.

Първият заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН Дмитрий Полянски заяви, че се отнася скептично към идеята за Великденско примирие в Украйна, тъй като украинската страна не е спазвала обявеното преди това примирие. Ръководителят на Донецката народна република Денис Пушилин заяви пред ТАСС, че подобно предложение на Гутериш е потенциално опасно, тъй като украинската страна винаги използва прекратяването на огъня, за да прегрупира силите си и да укрепи позициите си.

ОЩЕ: Русия пак заплаши НАТО за оръжията за Украйна, САЩ пращат нови дронове и гаубици на украинците

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа