"Да спасим Украйна от Тръмп": НАТО готви 100 млрд. долара за Киев

8945
"Да спасим Украйна от Тръмп": НАТО готви 100 млрд. долара за Киев
Снимка: Getty Images

НАТО изготвя планове за осигуряване на петгодишен пакет с военна помощ в размер до 100 млрд. долара за Украйна. Целта е Киев да бъде предпазен от "ветровете на политическата промяна", които биха настъпили, ако бившият американски президент Доналд Тръмп се завърне в Белия дом след изборите тази година.

Още: От Хага: Призив за специален трибунал за руски военни престъпления и милиони евро за Украйна

Мисия за Украйна

Предложението за т.нар. Мисия за Украйна ще бъде обсъдено от външните министри на страните членки на НАТО в сряда, включително от Мария Габриел. Идеята е на генералния секретар Йенс Столтенберг.

Според петима дипломати от Алианса, запознати с плана и цитирани от Financial Times, планът ще координира около 100 млрд. долара подкрепа, поети от 32-те членки на военния съюз. Bloomberg също писа за идеята, отбелязвайки, че проектът на Столтенберг предвижда лидерите на НАТО да положат подписите си, когато се срещнат във Вашингтон през юли.

Още: В Германия спря производството на най-исканото от Украйна оръжие (ВИДЕО)

Ако бъде одобрено, предложението ще предостави на Алианса контрола над ръководената от САЩ координационна група в помощ на Киев - формата Рамщайн. Ще позволи на НАТО също така да управлява доставките на смъртоносни оръжия за Украйна за първи път след пълномащабното нахлуване на Русия през 2022 г.

"Виждам, че се очертава консенсус, и мисля, че той ще бъде постигнат, преди да се качим на самолета за Вашингтон", казва един от цитираните от FT дипломати.

Още: Столтенберг: НАТО няма да изпраща войски в Украйна, не е страна в конфликта

Снимка: Getty Images

Кой колко пари ще дава?

Предложението идва в момент, когато администрацията на американския президент Джо Байдън се бори да получи одобрението на Конгреса за пакет за военна подкрепа на Украйна на стойност над 60 млрд. долара. Републиканците в долната камара продължават да го блокират, но надежда за скорошно гласуване има: Forbes: Украйна може скоро да получи 34 млрд. долара за оръжия от САЩ.

Много съюзници на Щатите смятат, че безизходицата е предвестник на това как ще се промени политиката на САЩ към Киев при президентство на Тръмп.

Американският дял от 100-те милиарда долара в проекта на Столтенберг ще бъде значително по-малък от парите в блокирания пакет, твърдят дипломати. Продължават дебатите относно структурата на финансирането, като някои настояват за същата разбивка, която се използва за финансиране на общия бюджет на НАТО - съгласно която САЩ ще трябва да предоставят малко над 16 млрд. долара.

Коефициентите на съвместния бюджет на НАТО могат да се използват за изчисляване на индивидуалните дялове от общите разходи. "Това решава проблема с разпределението на тежестта", твърди един от дипломатите.

Още: Не могат да бъдат заглушени: Украинските дронове с изкуствен интелект, подпалващи руските рафинерии (ВИДЕО)

Всичко това се предвижда като средство както за дългосрочно финансиране преди евентуално избиране на Тръмп, така и за предоставяне на конкретен резултат от срещата на върха на Алианса в полза на Украйна, който да замени напредък към желаното членство в НАТО.

Още: Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Възможна съпротива

Двама от дипломатите предупреждават, че за предложението ще е необходима подкрепата на всички 32 страни членки и че вероятно предстоят месеци на преговори, в които идеята може да бъде изменяна. Съюзниците са поискали от ръководителя на НАТО повече информация по темата. Остава въпросът дали съществуващата двустранна помощ на страните от Алианса към Украйна ще се брои за част от пакета от 100 млрд. долара.

Очаква се известна съпротива от страна на държави, които са се противопоставяли на предоставянето на оръжия на Украйна и преди - например Унгария, и такива, предпазливи към всякакви стъпки, които биха довели до пряка роля във войната.

Още: Бум на производството: Украйна прави по 8 самоходни гаубици "Богдана" месечно (ВИДЕО)

"Продължаваме да работим с нашите приятели в Европа и Канада, за да гарантираме, че подкрепата за Украйна ще продължи да тече. Това е фокусът в щаба на НАТО. Не виждам някой да отпуска крака си от газта", заяви Джулиан Смит, посланикът на САЩ в НАТО. "Виждам, че всяка седмица страните предлагат нови идеи. Очаквам това да бъде в центъра на вниманието на започващата утре среща на министрите".

Още: Forbes: Танкът Challenger 2 не е подходящ за войната в Украйна, ето защо (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com