Страни от Източна Европа и Прибалтика обявиха обща позиция срещу Русия

18634
Страни от Източна Европа и Прибалтика обявиха обща позиция срещу Русия
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Лидерите на общо девет страни от Източна Европа изразиха загриженост от все по-агресивната позиция на Русия в международен аспект.

„Ще останем на твърда позиция относно необходимостта Русия да уважава международното право и международните си задължения и ангажименти като основа на връзка с НАТО, основана на доверие и увереност“, пише в официална позиция на деветте страни, приета на срещата на високо равнище на НАТО в Букурещ, където участваше и българският президент Росен Плевнелиев. Освен Плевнелиев, под позицията се подписаха държавните глави на Румъния, Полша, Литва, Латвия, Естония, Чехия, Словакия и Унгария.

Плевнелиев отива на среща на НАТО в Румъния

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение в Букурещ на 4 ноември за участие в срещата на държавните ръководители на стр...

Деветте държави, които са на тази позиция, се безпокоят и от засилването на руското военно присъствие "от Балтика до Сирия". Затова и се препоръчва по-тясно сътрудничество между ЕС и НАТО.

На пленарната сесия българският президент определи ситуацията със сигурността в региона като непредсказуема, вследствие на рекордния брой кризи, предаде БТА, като се позова на прессекретариата на държавния глава.

НАТО трябва да бъде готов да посрещне предизвикателства "от всички посоки", подчерта президентът по време на срещата. "Всички съюзници трябва да бъдат еднакво защитени. Приемането на Плана на НАТО за извънредни ситуации за България и Румъния, както и изпълнението на Плана за готовност за действие от Уелс, са важна стъпка в тази посока", заяви Росен Плевнелиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа