СЗО създава експертна група по нови патогени

1040
СЗО създава експертна група по нови патогени
Снимка: Getty Images/Guliver

Научната консултативна група за възникващи опасни патогени (SAGO), сформирана от Световната здравна организация (СЗО), проведе първата си среща. Маритие Вентер от Южна Африка е назначен за председател, а французинът Жан-Клод Манугера е назначен за заместник-председател, съобщиха от централата на СЗО в Женева, цитирани от БГНЕС.

Срещата на групата "е до голяма степен процедурна и включваше назначаване на председател и заместник-председател". „Групата реши да се среща често и спешно, за да се съсредоточи върху цялостната рамка за изучаване на появата на нови патогени, както и бързо да оцени настоящото разбиране за произхода на SARS-CoV-2, вируса, който причинява COVID-19“, каза СЗО.

СЗО: Ваксините спасяват животи, но не спират напълно предаването на вируса

Вирусът SARS-CoV-2 ще продължи да се разпространява интензивно, докато обществата се връщат към социалното смесване и мобилност от пред...

Създаването на SAGO беше обявено на 20 август. Групата включва 28 експерти от Русия, Австралия, Бразилия, Германия, Индия, Китай, САЩ, Франция и Южна Африка. Експертите ще съветват организацията „за разработването на глобална рамка за идентифициране и провеждане на изследвания за произхода на възникващи и повторно появяващи се патогени с епидемичен и пандемичен потенциал, включително SARS-CoV-2“. Подчертава се, че създаването на тази структура е необходимо за навременната оценка на рисковете от огнища на опасни заболявания на планетата, като се вземат предвид последствията от пандемията на коронавирус. Групата включва специалисти от различни научни дисциплини, включително вирусология, епидемиология, екология, микробиология, бактериология, медицинска статистика, ветеринарна медицина, етика и биобезопасност. В тази връзка от централата на СЗО припомниха, че светът е изправен пред нарастващ брой заплахи, свързани с появата на нови патогени и повтарящи се огнища на предишни. Това са по-специално SARS-CoV-2, MERS-CoV, Lassa, Marburg, Ebola, Nipah, птичи грип.

В реч на първата среща на SAGO генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус отбеляза, че формирането на експертната група в света е получило „безпрецедентно внимание“: бяха получени повече от 800 заявления от кандидати от повече от 100 държави. Той припомни, че „политизирането на въпроса за произхода на SARS-CoV-2 се превърна в сериозна пречка за научния процес на разбиране откъде идва този вирус“ и тази ситуация „излага целия свят на риск“. В тази връзка задачата на групата ще бъде „да върне фокуса на вниманието директно към науката“. Според ръководителя на СЗО, по-специално експертите ще бъдат ангажирани с „разработването, наблюдението и подкрепата на следващата серия от проучвания за произхода на SARS-CoV-2“.

В съвместен доклад на СЗО и Китай, публикуван през март тази година след международна мисия в Ухан, беше отбелязано, че най-вероятният сценарий за появата на COVID-19 е преминаването на болестта от прилепи към друго животно, което по-късно заразени хора. Въпреки това, към днешна дата експертите не са стигнали до окончателно заключение за това как точно вирусът е стигнал до пазара на морски дарове в Ухан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа