Теч на газ от "Северен поток 2" в Балтийско море, Дания разследва случая

1382
Теч на газ от "Северен поток 2" в Балтийско море, Дания разследва случая
Снимка: Getty Images/Guliver

Властите в Дания помолиха корабите да се движат в радиус от пет морски мили от остров Борнхолм, след като през нощта в Балтийско море изтече газ от нефункциониращия руски газопровод "Северен поток 2".

Германското правителство заяви, че е в контакт с датските власти и работи с местните правоприлагащи органи, за да разбере какво е причинило внезапното спадане на налягането в газопровода. Министерството на енергетиката в Копенхаген отказа коментар, предава „Ройтерс“.

Москва: Руско-Китайският газопровод "Силата на Сибир 2" може да замени "Северен поток 2"

Газопроводът "Силата на Сибир 2", предназначен за доставка на газ за Китай, всъщност може да замени руския "Северен поток 2", заяви виц...

Операторът на "Северен поток 2" заяви, че налягането в тръбопровода, в който е имало газ, въпреки че не е пуснат в експлоатация, е спаднало от 105 на 7 бара през нощта.

В понеделник вечерта операторът на газопровода "Северен поток 1", който работи с намален капацитет от средата на юни, също оповести спад на налягането в двете линии на тръбопровода. "Причините се разследват", заяви Nord Stream AG на своя уебсайт, без да разкрива повече информация.

Тръбопроводът е една от точките на напрежение в ескалиращата енергийна война между Европа и Москва след нахлуването на Русия в Украйна през февруари. Тя засегна основните западни икономики и доведе до рязко покачване на цените на газа.

"Днес в района на Дания се появи теч по газопровода "Северен поток 2", се казва в изявление на датската енергийна агенция. Датските морски власти са издали предупреждение за корабоплаване и са определили зона около газопровода "Северен поток 2", "тъй като той е опасен за движението на кораби", се казва още в съобщението.

Путин готов да пусне "Северен поток 2", обвини Полша и Украйна за газа

Руският президент Владимир Путин обяви, че Москва е готова да пусне газ по блокирания от санкциите „Северен поток 2“, след ...

Председателят на германския мрежови регулатор Клаус Мюлер заяви в Twitter, че спадът на налягането в двата газопровода "подчертава оценката на германския мрежови регулатор, че ситуацията е напрегната". Регулаторът заяви, че към момента не е известно какво е причинило спада на налягането, като добави, че събитието не оказва влияние върху сигурността на доставките в Германия и че нивата на съхранение на газ в страната са около 91%.

Тръбопроводът, който трябваше да удвои обема на газа, постъпващ от Русия, под Балтийско море, към Германия, беше завършен и запълнен с 300 милиона кубически метра газ. Тръбопроводът се състои от две тръби с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно.

Припомняме, че през ноември 2021 г. германският регулаторен орган спря сертифицирането на Nord Stream 2 AG като независим оператор на газопровода. Изграждането му бе завършено в началото на септември миналата година, но Берлин отмени пускането му дни преди инвазията на Владимир Путин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си тази нощ

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа