Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

The Economist: Украйна се опитва да създаде свой аналог на руските ракети "Калибър" и Х-101

26 септември 2023, 16:52 часа • 14310 прочитания

Украйна разработва ракети с висока точност подобни на руските "Калибър" и Х-101. Техните характеристики, на първо място скорост и маневреност, трябва да затрудняват руските системи за противовъздушна отбрана да ги прехващат.

"Искаме наш аналог на руските Калибър и Х-101“, казва неназован събеседник, близък до украинските въоръжени сили, пред The ​​Economist.

На първо място, Украйна е заинтересована от използването на нови ракети при атаките срещу руски военни обекти в окупирания Крим. Такива операции обаче трябва да се възприемат като спомагателни за по-важните усилия, пише още в материала.

Още: Данилов: Обещали сме, няма да използваме ракетите ATACMS по територията на Русия

Освен това се посочва, че Украйна се опитва да лиши Русия от монопола й в Черно море и да възстанови контрола над морските пътища там. Украинските сили унищожават руските военни кораби, където могат, а останалите ги изтласкват на такова разстояние, че да се затрудни максимално нанасянето на удари по пристанища, градове и по новия временен морски коридор, който Киев откри, пишат авторите на статията.

Според оценката им Украйна значително е подобрила баланса на военноморските сили в Черно море в своя полза. Ако в началото на войната съотношението с Русия там бе 12:1, то сега то е 4:1.

Още: Украински данни: Колко ракети са ѝ останали на Русия?

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес