Трима атентатори от Домодедово осъдени на доживотен затвор

9462
Трима атентатори от Домодедово осъдени на доживотен затвор
Снимка: Getty Images / Guliver

Трима души бяха осъдени от руски съд на доживотен затвор за участието им в самоубийствения атентат на летище "Домодедово", който отне живота на 37 души през януари 2011 г. Отговорност за него поеха ислямистките бунтовници в Кавказ.

Братята Ислам и Илез Яндиеви, които бяха признати за виновни за терористичен атентат, убийства и бандитизъм, както и Башир Хамхоев бяха осъдени на доживотен затвор, съобщи руската главна прокуратура в комюнике, предаде БГНЕС.

Те участвали в подготовката на атентата, извършен в чакалнята на международното летище от самоубиеца-камикадзе Магомед Евлоев от Ингушетия, малка нестабилна република в Кавказ, съседна на Чечения.

Магомедов Евлоев беше част от криминална групировка, свързана с лидера на ислямистките бунтовници в Кавказ, чеченеца Доку Умаров, който пое отговорност за атентата. Според обвиненията братята Яндиеви и Хамкоев, както и Ахмед Евлоев са помогнали на атентатора-камикадзе да стигне до Москва от Ингушетия, дали му колана с експлозиви, платили наема на апартамента, в който живеел преди да извърши атентата и избрали мястото, където да бъде извършен атентатът.

Братът на атентатора Ахмед Евлоев беше осъден на десет години лагер. Той заяви по време на делото, че не знаел за подготовката на атентата. Башир Хамкоев също отрече участие в атентата, а Ислаем Яндиев призна, че е изиграл роля в него и изказа съжалението си пред съда. При атентата бяха ранени още 172 души, както руснаци, така и чужденци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа