Украинците не спират да тормозят руснаците в Южна Украйна (ВИДЕО)

8288
Украинците не спират да тормозят руснаците в Южна Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Украинската армия продължава да притеснява сериозно руските военни части в западната част на Запорожка област, както и в Херсонска област, при река Днепър. При Авдеевка ситуацията за момента не се променя драстично – такова заключение може да се направи от информацията в няколко известни руски военни телеграм канала (на първо място създаденият от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук канал "Рибар", както и WarGonzo на Семьон Пегов), както и от препратките към руски и украински източници в дневния обзор на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната).

Южна Украйна

В обзорите си за изминалото денонощие и Пегов, и "Рибар" потвърждават за украински атаки южно от Работино (10 километра южно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол). "Рибар" категорично пише, че украинците били отблъснати, Пегов обаче мълчи. В друг руски телеграм канал - "Дневник на десантчика", има изрична публикация (превод на английски език и връзка към оригинала), основата на която е: "Противникът не жали боеприпаси и вече втори ден безмилостно унищожава всички позиции пред селището (Върбово, 18 километра югоизточно от Орехов). За съжаление има малки загуби от наша страна". Руските телеграм канали рядко признават каквито и да е загуби – сегашното признание говори само за себе си:

При Днепър украинците със сигурност удържат позициите си при Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от Днепър). "Рибар" пише, че там има "малък плацдарм" на украинците. Същевременно руските телеграм канали масово отричат да има украински успех някъде другаде при Днепър - "Рибар" и руският телеграм канал "Фронтова птичка" казват, че украински катер е бил спрян да акостира при вилната зона до Антоновския мост (КАРТА).

Авдеевка

Особено внимание в цитирания по-горе негов обзор "Рибар" обръща отново на коксовия завод – дословно за ситуацията там пише така: "В околностите на Авдеевка се провеждат мащабни артилерийски дуели. Противникът, с подкрепата на авиацията, нанася масирани удари по руските позиции в близост до заетото преди това сметище (пепелището терикон). Руските въздушно-космически сили от своя страна покриват с огън Авдеевския коксов завод, който е в непосредствена близост до сметището малко на юг". Всичко това подсказва, че руснаците не могат все още да изградят плацдарм през завода за атака на северните покрайнини на Авдеевка, при Степово (3 километра северозападно от покрайнините на Авдеевка и 8 километра от самия град). Украинският журналист Юри Бутусов обаче твърди, че руснаците са напреднали с 600 метра към индустриалната зона на Авдеевка в северните ѝ покрайнини. Основната ударна сила е Осма руска армия, както и милициите на т.нар. ДНР и ЛНР: Войната в Украйна: Путин "умря", разстрелват руски войници за неподчинение (ВИДЕО)

В сутрешната си сводка украинският генщаб изрично посочва, че руският устрем при Степово е спрян за поредна нощ. Общо са отблъснати 15 руски пехотни атаки при Авдеевка. Вчера, украинският министър на отбраната Рустем Умеров каза на американския си колега Лойд Остин, че руските загуби при Авдеевка от старта на масираната руска атака към града надвишават 4000 убити.

(КАРТА) На този фон политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке се притеснява, че коридорът за снабдяване на украинските сили в Авдеевка е станал по-тесен – 7 километра в широчина. Той твърди, че руските сили са напреднали при Северно (6 киломерта югозападно от Авдеевка) тоест от юг и единствената твърдо контролирана от украинците територия за снабдяване от запад отстава Орловка.

Другите направления на фронта

Нито при Бахмут, нито при Купянск и линията Сватово – Кремена има нещо сериозно за отбелязване. Факт е, че руснаците засилиха интензивността на атаките си по южния фланг на Бахмут – украинският генщаб съобщава за 10 отбити руски атаки към линията Клещеевка – Андреевка (5 – 10 километра юг-югозапад от Бахмут). Отделно руски командир на танковото звено "Томск" говори, че руснаците атакуват с бронирана техника предимно нощем, с цел да избегнат украинските дронове, които явно иначе им създават големи проблеми. А при Купянск, Сватово и Кремена от украинска страна има констатация, че лошото време напоследък затруднява руските опити за атаки.

Отново: Русия сама се издаде как лъже за украинските военни загуби (ВИДЕО)

ЧВК "Вагнер" при Авдеевка и нов руски дрон

В дневния обзор на ISW се набляга изрично на факта, че бойци на ЧВК Вагнер се бият при Авдеевка. Цитирано е интервю с руски командир – на отряда "Арбат", който твърди, че самият отряд бил почти изцяло съставен от бивши бойци на наемническата армия на Евгений Пригожин. Освен това командирът казва, че и към други руски части, предимно милиции на т.нар. ДНР (Донецка народна република) се изпращат бойци на "Вагнер" - според това какви нужди имат съответните части (оператори на дронове, на оборудване за радиоелектронна борба, пехота). Рано е да се каже колко ще допринесат за развоя на събитията при Авдеевка наемниците от "Вагнер", които бяха основното пушечно месо при Бахмут, е оценката на ISW.

Освен това, руски телеграм канали говорят как руската армия почнала да използва нова разновидност на най-известния руски дрон-камикадзе "Ланцет" - "Изделие 53". Той имал автоматична система за насочване, което му позволява да „подбира“ целите си: Нов руски дрон е по-добър от "Шахед": Хвалби в руски телеграм канали (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нараства броят на жертвите на руските атаки в Харковска област (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 20.05 - Украйна укрепи позициите си при Харков

Латвийската външна министърка пробяга полумаратон в подкрепа на Украйна: Събрани са 12 000 евро за дронове

Зеленски: Сирски е на предната линия, при Харков позициите ни са подсилени (ВИДЕО)

Неофициално: Втори руски военен кораб е потопен след ракетна атака на Украйна в Крим

Словаците сега се страхуват от полицейска държава: Говори бивш политик и анализатор

Макрон да дойде, за да отърве Кавказ от „съветското иго": Грузинският президент

Туристически кораб и лодка в сблъсък по река Дунав - има жертви и изчезнали

В окупираните територии руснаците правят по-страшни неща, отколкото са правели нацистите: Украински партизанин (ВИДЕО)

Сателитни снимки: Какви са щетите по най-голямото руско пристанище след мощна украинска атака?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа